Aparatul ultra-modern de 2 milioane de euro pentru care 1.200 de romani trec granita cu Ungaria
1.200 de romani au sansa de a se trata gratuit de cancer timp de un an, in Ungaria, la Spitalul din Debrecen.
Totul datorita unui proiect cu fonduri europene, pus la punct de vecini in colaborare cu tara noastra. Ungurii au primit un aparat modern pentru radioterapie, care valoreaza doua milioane de euro si de care pot beneficia si pacientii din judetele Romaniei. Acestia se intorc impresionati de modul in care au fost primiti.
Vasile Tarcsa din Satu-Mare avea o tumoare la intenstinul gros si, in urma cu doi ani, a ales sa fie operat in spitalul din Debrecen. Saloane curate, atentie acordata bolnavului si, suprinzator pentru oricine trece prin spitalele romanesti, nimeni nu primeste "atentii".
Programul transfrontalier a pornit dupa o colaborare intre autoritatile romane si cele ungare. Ungurii au accesat fonduri de doua milioane de euro, insa, pentru ca documentatia prevedea acest lucru, mai era nevoie de inca o tara care sa participe la proiect. Asa ca ne-au ales pe noi. In schimbul participarii, numai anul acesta, peste 1000 de pacienti romani au trecut pragul spitalului din Debrecen unde sunt tratati gratuit.
Tratamentul si spitalizarea sunt gratuite, insa ungurii s-au gandit si la pacientii mai pretentiosi.
In urma cu aproape 4 ani, Ministerul Sanatatii a investit intr-un hotel medical. Pacientii care nu vor sa stea in spital pot fi cazati aici. Au toate conditiile dintr-un hotel obisnuit: seif, televizor, frigider, baie proprie si, in plus, medicii si asistentele sunt aici in permanenta asa ca daca au nevoie de ceva trebuie doar sa apese pe un buton.
Una dintre asistentele de aici este chiar o romanca din Oradea, plecata de 10 ani in Ungaria.
In total 3500 de pacienti, romani si maghiari pot beneficia, anual, de pe urma acestui program.