Antrenament al salvamontiștilor. La prima lecție, au stat nemișcați în fața elicopterului care aterizează la un metru de ei
România va avea, din această vară, trei baze operaționale cu elicoptere SMURD, pentru intervențiile de pe munte ale salvamontiștilor.
În aceste zile, salvatorii montani se antrenează lângă Peștera Muierii, în Gorj, pentru a se obișnui cu zborul și procedurile care trebuie parcurse în diverse etape.
La prima lecție, au stat nemișcați în fața elicopterului care a aterizat la doar un metru de ei.
Aceasta este o procedură standard pentru aterizările în locurile înguste de pe munte.
Prima lecție de care au avut parte salvatorii a fost una aparent banală.
Sabin Cornoiu, șef Salvamont România: ”Foarte important este să învățăm să deschidem și să închidem ușa elicopterului pentru că dacă nu facem acest lucru în zbor s-ar putea deschide și să ne creeze probleme”.
”Este foarte important să fim o echipă”
Cea mai dificilă lecție a primei zile a fost însă cea a încrederii pe care piloții și salvatorii trebuie să o aibă reciproc în timpul unei intervenții.
Claudiu Mitache, Salvamont Gorj: ”Coordonarea este foarte importantă, să știm să lucrăm cu piloții și cu echipajul de pe elicopter. Este foarte important să fim o echipă. Într-un caz de misiune de salvare, e foarte important să ne înțelegem perfect”.
Primii care exersează intervențiile cu ajutorul elicopterelor pe munte sunt salvatorii din Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Caraș Severin. Pentru mulți dintre salvamontiștii români, acest gen de intervenții era un vis până nu demult.
Petrică Vanț, Salvamont Maramureș: ”Suntem alături de colegii de prin județele care vor deservi punctul de operare aeromedical de la Caransebeș pentru a-i ajuta în pregătire, astfel încât să ajungă să participe la misiuni de salvare pe munte cu elicopterul”.
Elicopterele folosite în acest gen de intervenții sunt dotate cu trolii, care permit ridicarea sau coborârea salvamontiștilor în zone altfel inaccesibile.
Bazele, amplasate astfel încât un elicopter să ajungă în maximum 30 de minute
În plus, cu ajutorul elicopterelor vor putea fi cărate echipamente care, până acum, erau duse în spate de fiecare membru al echipei de intervenție.
Căpitan comandor Radu Jitariu, Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI: ”Misiuni mai dificile, din punct de vedere al zonei de operare, fiind zone montane, și zborul într-o zonă montană necesită un antrenament mai amplu, cât și zborul cu folosirea troliulului reprezintă un zbor special și calificări speciale”.
Cele trei baze de unde vor decola elicopterele SMURD în intervențiile de pe munte sunt amplasate la Caransebeș, Brașov și Câmpulung.
Bazele sunt astfel amplasate încât timpul de reacție la o solicitare să fie de maximum 30 de minute până când un aparat de zbor ajunge în cea mai îndepărtată zonă din raza sa de acțiune.
Sursa: Pro TV
Etichete: smurd, antrenament, salvamontisti, elicoptere,
Dată publicare:
21-06-2022 08:47