Pe pârtie în blugi și încălțări de stradă. „Nu îmi e frig. Mai un vinișor, mai una-alta”

Ultima actualizare: 09-01-2022 20:37

Se încheie un weekend dificil pentru salvatorii montani. În doar 24 de ore au participat la aproape 100 de intervenții. Cele mai multe au avut loc pe pârtii.

Turiștii neexperimentați s-au aventurat în zone greu de abordat. Alții nu au avut echipamentul potrivit nici măcar pentru o plimbare pe zăpadă. 38 de persoane au ajuns la spital.

Chiar dacă vremea s-a mai îmblânzit, la munte este destul de frig. Astfel, turiștii care se lansează în drumeţii cad ușor pradă hipotermiei. Sau pot suferi fracturi dacă alunecă. De exemplu, câțiva turiști ajunși în Poiana Brașov au luat la pas pârtiile echipați mai degrabă ca pentru o plimbare prin oraș, pe trotuare uscate.

Cătălin Petrescu, salvator montan: „Sunt încă mulți care urcă în Masivul Postăvaru și au efectiv haine care se adresează orașului, încălțați cu încălțări de plimbare prin oraș, pentru asfalt, cu bulgi, cu geci care nu au nicio legătură cu muntele.”

Turist: „Am venit doar pentru plimbare, nu avem venit pentru schi sau pentru săniuș.”

Turist: „Pentru schi nu sunt îmbrăcat corespunzător, dar nu îmi e frig. Mai un vinișor, mai una-alta… merge.”

Cum cei mai mulți turiști merg la schi în această perioadă, pe pârtii au fost cele mai multe probleme. Salvamontiștii spun că mulți începători nu respectă regulile de siguranță. De exemplu, nu poartă echipament de protecție sau se duc pe pârtii prea dificile pentru nivelul lor.

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: „Din cele 89 de cazuri pe care le-am avut ieri, cam 70 de cazuri au fost pe domeniile practicabile a sportului de iarnă. Dacă la primele ore pârtiile au arătat foarte bine pentru că au fost bine pregătite de administratori, mai târziu, ninsoarea căzută în timpul zilei, temperaturile ridicate au făcut ca pârtiile să nu mai aibă cea mai bună consistență.”

Cele mai multe intervenții ale salvamont din acest sezon au avut loc la finalul anului, când au fost 120 de solicitări.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO