ANM publica harta radiatiilor. De ce trebuie sa ne ferim
Cresterea nivelului radiatiilor ultraviolete (UV), adica a intensitatii razelor soarelui afecteaza in primul rand sanatatea pielii si a ochilor.
Dermatologii spun ca riscul de cancer de piele creste direct proportional cu nivelul radiatiilor UV, mai ales in perioada estivala cand soarele “arde”, la propriu.
Pentru a veni in sprijinul populatiei, site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) include o harta a radiatiilor UV, actualizata zilnic, in functie de masuratorile care se fac din satelit, in conditii de cer senin, iar valorile se situeaza intre 1 si 11+.
Conform datelor, Romania se afla duminica la nivelul de radiatii portocaliu, cuprins intre 6 si 8, in functie de variatia temperaturii pe teritoriu tarii. Diferente majore nu sunt intre cele doua valori, amblele fiind considerate la “un nivel acceptabil” de specialistii in fizica atmosferei.
“Deocamdata e bine, abia dupa 35 de grade Celsius sa ne facem griji, cand indicele o sa ajunga la nivelul 10, sau daca va exista atentionare de canicula. In mod normal, radiatiile sunt oprite de stratul de ozon, insa concentratia acestuia variaza de la o luna la alta. In perioada aceasta concentratia e mai scazuta si atunci nivelul radiatiilor e mai puternic”, a explicat pentru Gandul Ion Sandu, presedintele ANM.
Citeste mai multe despre acest subiect in cotidianul Gandul.