Radiatiile ultraviolete din Romania au ajuns la un nivel periculos!

Dată publicare: 01-07-2009 00:00
Dată actualizare: 28-07-2012 23:47


Alerta de radiatii in Europa Centrala si de Est. Dupa ce in Polonia, Ungaria si Austria, gradul de emisii ultraviolete a atins in ultimele zile cote periculoase, iata ca de miercuri si in Romania au fost depasite valorile normale.


Deocamdata, doar in sudul tarii si pe litoral, unde sunt zeci de mii de oameni la plaja, in vacanta.

In toate tarile din jurul nostru, cat si in Romania a fost atins si chiar depasit gradul opt de radiatii ultraviolete considerat periculos de specialisti.

Expunerea agresiva, repetata, de lunga durata la soare, poate transforma un semn din nastere, o alunita, intr-o tumora de temut, cu o rata de mortalitate foate mare.
Irinel Nedelcu, medic primar dermatolog
Tocmai de aceea, atunci cand apar astfel de avertismente, medicii dermatologi ne atrag atentia sa nu exageram cu expunerea la soare sau chiar sa evitam asta intre orele 11.00 si 16.00. In special in zilele cu cer senin si temperaturi de peste 35 de grade Celsius, atunci cand nivelul de radiatie UV poate atinge limita maxima si devine cu adevarat dusmanul nostru. Asta inseamna ca poate provoca arsuri grave pe corp, dar mai mult decat atat exista si pericolul de cancer de piele. In ultimii ani, stratul de ozon s-a subtiat, iar razele soarelui au ajuns sa patrunda nefiltrate.

In Europa, avertizeaza specialistii, razele ultraviolete au depasit de aproape zece ori valoarea suportata de piele.

Pe o scala de la 0 la 15, miercuri, in sudul Romaniei, nivelul radiatiilor ultraviolete era 8. Adica "Foarte mare", conform celor din Organizatia Meteorologica Mondiala, daca ne gandim ca prin risc "moderat" intelegem valori cuprinse intre 3 si 6.

Chiar si asa, romanii ignora orice avertisment. In miezul zilei, cand soarele parjolea totul in cale, plajele erau pline.

Putini stiu ca o expunere de zece minute la soare intre 11 si 16 poate produce arsuri si chiar tumori. Dermatologii spun ca in ultimii 10 ani, incidenta cancerului de piele a crescut de opt ori.

Si cei din Comisia Europeana au trimis avertismente clare. Ca sa ne fie mai usor sa alegem crema potrivita pentru un bronz fara probleme, de anul acesta, etichetele vor fi mult mai explicite.

Exista doua tipuri de radiatii ultraviolete: UVB si UVA. Cele din urma provoaca imbatranirea pielii si nu arsurile. De acum incolo, ambele insemne vor fi inscriptionate pe produsul cosmetic. 


VIDEO PROTVPLUS.RO