Angajatul elevilor pe timpul verii, o misiune dificila. Tinerii se gandesc la distractie, iar firmele se plang de birocratie
Din momentul in care au intrat in vacanta, prea putini dintre adolescentii romani se gandesc sa lucreze in perioada verii.
Dupa un an de scoala, gandul le este doar la distractie. La fel de adevarat este ca nici firmele nu se grabesc sa angajeze persoane fara experienta, desi statul acorda stimulente pentru companiile in care sunt si lucratori care abia au implinit 15 ani. ''Este prea mare birocratia pentru cei 250 de lei de la Guvern'', spun patronii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Robert a inceput sa lucreze imediat ce a implinit 15 ani. Este ospatar la un restaurant din centrul Brasovului si povesteste i-a prins bine sa fie independent financiar de mic.
Robert Pascu, ospatar: "Ai mei nu mi-au dat suficienti bani pentru cat cheltuiam eu si am vrut mai mult si mai mult si atunci ca sa-mi ating anumite scopuri, am zis hai sa fac niste bani pe spatele meu, mai era si mandria la mijloc."
In acelasi restaurant sunt angajati in fiecare vara in jur 15 adolescenti. Ei au voie sa lucreze doar 60 de zile pe an, in perioada vacantelor, iar ziua de lucru nu trebuie sa depaseasca 6 ore. Guvernul vrea sa stimuleze astfel de paractici asa ca ajuta firmele care angajeaza elevi sau studenti cu 250 de lei lunar. Din pacate, patronii evita sa se complice.
Oana Coanta, proprietar de restaurant: "Ei lucreaza o luna jumate-doua, iar noi ca sa putem sa beneficiem de bani, trebuie sa parcurgem niste etape si riscam sa-i pierdem practic."
Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca spun insa ca nu este complicat sa aduni toate documentele necesare.
Liliana Dragomir, director executiv AJOFM Brasov: "Trebuie sa aduca o copie dupa acel contract de munca, de asemenea trebuie sa prezinte o oferta a locurilor de munca vacante. Trebuie sa-i ceara tanarului o adeverinta de la scoala de la care provine, din care sa reiasa ca este elev sau student."
Pe de alta parte, companiile mari prefera sa organizeze propriile programe pentru adolescenti. In anumite fabrici sunt primiti copiii angajatilor. Astfel, tinerii isi fac o idee despre ce se intampla la un loc de munca, dar capata si putina experienta.
Ana Bobancu, reprezentantul unei companii: "Avem in jur de cateva sute de elevi si studenti, in calitate de copii ai angajatilor, dar precizez ca nu au voie sa lucreze alturi de parinti tocmai pentru ca sa fie intr-un mediu cat se poate de obiectiv si realist."
Elevii care nu au implinit inca 16 ani au nevoie si de acordul scris al parintilor pentru a se angaja.