Angajații unui camin de bătrâni din Vâlcea nu au mai primit salariile de 8 luni

Dată publicare: 25-09-2017 16:44
Dată actualizare: 01-10-2017 18:28


Sunt probleme dureroase la căminul de bătrâni din Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde de 8 luni de zile nu mai există bani pentru plata angajaţilor.

De parcă nu ar fi suficient, nu există nici fonduri pentru furnizorii de hrană şi medicamente, vitale celor internaţi.

Cei 25 de angajaţi ai căminului de bătrâni continuă să vină la muncă, deşi nu au mai fost plătiţi de aproape un an de zile. Acolo sunt găzduiţi 26 de bătrâni care nu mai au pe nimeni pe lume. Până în anul 2015, căminul a fost finanţat de Guvern, însă din acel an a fost preluat de Primăria din Localitate. De atunci, au început şi problemele. De doi ani de zile, instituţia abia supravieţuieşte. Au 800 de mii de lei datorii doar la furnizorii de hrană şi medicamente. Mai trist este că autorităţile nu văd nicio ieşire din acest impas.

Din 2011, de când a fost înfiinţat, mai mulţi bătrâni au găsit ajutor în acest centru. Acum se tem că ar putea rămâne pe drumuri. De aceşti oameni se ocupă un medic, 3 asistente şi 15 infirmiere. Nimeni nu a fost plătit de la începutul anului şi până acum. Unii vin de la kilometri deprtare şi trebuie să plătească şi transportul până la serviciu.

Marian Geica, director Căminul de bătrâni Bălceşti: "Plata salariilor restante e gravă, se ridică undeva la suma de 3,9 miliarde şi nu a fost achitată din luna februarie. (...) Oamenii au înţeles, am stat de vorbă cu toţi salariaţii, le-am explicat situaţia, dânsele au acceptat şi au continuat să vină ţinând cont şi de situaţia bătrânilor din cămin.”

În acest an, s-a luat de 7 ori în discuţie desfiinţarea căminului de bătrâni, dar de fiecare dată propunerea a fost respinsă. Consiliul judeţean s-a arătat interesat să predea instituţia Direcţiei de Asistenţă socială, dar primarul nu vrea să renunţe la clădirile care îi adăpostesc pe bătrâni.

Constantin Aleca, primar Bălceşti: ”S-au acumulat în aceste ultime şapte luni, în jur de 500 mii de lei. Considerăm că acele clădiri vor fi utile pentru deschiderea unui centru medical care este foarte necesar zonei noastre de sud a judeţului Vâlcea.”

Dacă instituţia nu îşi va plăti datoriile, bătrânii ar putea rămâne fără hrană şi fără cele necesare îngrijirii medicale, în prag de iarnă.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO