Amenzi pentru cei care fac gălăgie în propria casă, potrivit "legii anti-bormaşină"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 08 Martie 2018 19:10
Categorie: Social

Cei care dau muzica tare sau fac gălăgie în locuinţă peste o limită admisă riscă să fie mai săraci cu 1500 de lei. De asemenea şi patronii de baruri, aflate în apropierea spaţiilor de locuit, sunt pasibili de sancţiuni serioase, potrivit unor noi reglamen

Sunt foarte puţini români care se bucură cu adevărat de linişte în propriile case. Traficul, şantierele, vecinii gălăgioşi ne-au schimbat vieţile. Este şi cazul locatarilor de pe aceastra stradă din centrul Brasovului. Peste drum de casele lor se ridică un mall la care se lucrează zi şi noapte.

Nivelul decibelilor este de 41,5, în apropiere avem un şantier în care se lucrează de zor. Potrivit legii adoptate de senat, "constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe între orele 7,00-14,00 şi 16,00-23,00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate. Tot contravenţie constituie depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB între orele 14,00-16,00 şi 23,00-7,00, măsurat în condiţii similare."

Chiar şi fără şantiere, discoteci, restaurante sau trafic în jur, există situaţii în care nu ne putem odihni în propria casă. Fie vecinii fac petrecere, fie au de reparat câte ceva, ne transforma casa în atrelier, sau discoteca, după caz...

Nu întâmplător, proiectul a fost numit şi legea anti-bormaşină. Amenzile pot ajunge până la 1500 de lei. Un specialist va măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui aparat.

Măsurătoarea se face în interiorul casei, cu ferestrele închise. Legea este însă, deocamdată, neputuincioasa în cazul problemelor legate de trafic.

De pildă, în zona podului Basarab, una dintre cele mai gălăgioase zone din Capitală, valorile înregistrate la 9 dimineaţa sunt cu mult peste cele prevăzute de lege. Măsurătorile au fost făcute aşa cum prevede legea: cu ferestrele închise, la 1,5 m înălţime faţă de podea.

Proprietarul acestui apartament suporta zilnic, în casa lui, un zgomot similar cu cel înregistrat într-un parc de distracţii. Iar dacă deschide fereastra se simte ca pe stradă. Orice secţie de poliţie va trebui să aibă un aparat de măsurat decibelii. Însă partea oarecum amuzantă este cea care face apel la...simţurile poliţiştilor.

Legea prevede ca atunci când nivelul decibelilor nu poate fi măsurat din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic sau de natura zgomotului produs, constatarea se va face pe baza...propriilor simţuri ale agentului chemat la faţa locului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Amenzi mai dure pentru angajatorii care depășesc limita legală de ore suplimentare
Amenzi mai dure pentru angajatorii care depășesc limita legală de ore suplimentare
VIDEO PROTVPLUS.RO
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii