Amenzi și contracte reziliate pentru drumarii care nu au curățat zăpada. Sancțiune uriașă după un accident mortal
Iarna prin care trecem a venit şi cu amenzi pentru administratorii drumurilor. În Galaţi, drumarii nu au curăţat zăpada şi nu au dat nici cu material antiderapant, iar consecinţele au fost inevitabile.
În urma unui accident rutier, un bărbat de 25 de ani a murit, un tânăr de 20 de ani este în comă şi alte trei persoane sunt în spital cu mai multe traumatisme.
Două microbuze s-au ciocnit pe Drumul Naţional 25, din judeţul Galaţi, din cauza vizibilităţii reduse. Unul dintre şoferi a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens, unde a lovit frontal un alt microbuz. În urma impactului, un bărbat de 25 de ani a murit, 4 persoane au fost rănite, iar una dintre ele este în comă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Poliţiştii au tras concluzia că accidentul s-a produs din cauza drumului plin de zăpadă, pe care nu fusese împrăştiat material antiderapant.
Comisar şef Gabriela Costin, purtător de cuvânt IPJ Galaţi: "Poliţia Rutieră a aplicat Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi, administrator al Drumului Naţional 25, o sancţiune contravenţională de o sută de puncte, amendă maximă, 14.500 lei."
Reprezentanţii companiei naţionale de administrare a infrastructurii rutiere susţin că angajaţii lor şi-au făcut treaba. De vină ar fi şoferii care circulă cu viteza excesivă pe o astfel de vreme rea.
Ing. Petru Tudorache, CNAIR Galaţi: "Mulţi martori susţin că drumul era uscat. Cu jumătate de oră înainte a patrulat o maşină, care, dacă erau probleme, acţiona. Asta o să ajungă la jurişti şi o să analizeze situaţia."
În Timiş, mai multe maşini au derapat şi au ajuns în câmp. Nemulţumit de cum au intervenit operatorii de deszăpezire în mai multe localităţi, inclusiv în zona aeroportului, preşedintele Consiliului Judeţean a reziliat contractele cu firmele responsabile. Acum trebuie să găsească alte companii care să se ocupe de curăţarea drumurilor.
În Arad, poliţiştii au dat până acum amenzi de peste 20.000 de lei societăţii care se ocupă cu deszăpezirea, după ce oamenii s-au plâns de starea drumurilor. Cei de la primărie susţin însă că sancţionarea este nedreaptă.
Ralu Cotrău, purtător de cuvânt Primăria Arad: "Operatorul de salubritate a respectat programul de dezapezire al municipiului. Mai întâi a intervenit cu material antiderapant, s-a intervenit şi cu plugurile."
Şi cetăţenii sunt responsabili de curăţarea trotuarelor. În Craiova, de pildă, asociaţiile de proprietari au lăsat deszăpezirea în seama femeilor de serviciu. În unele cazuri, sar în ajutor şi locatarii.
Deocamdată, poliţia locală nu a dat nicio amendă.