Am trait s-o auzim si pe asta! Se ieftineste mancarea in supermarketuri!
In cateva luni vom cumpara mancare mai ieftina din supermarketuri. Ne promit solemn producatorii si retailerii, care impreuna cu Ministerul Agriculturii vor sa transforme codul bunelor practici in ordonanta de urgenta.
Vor taia din adaosurile mari pe care le practica la alimente. Sunt comercianti care pun peste pretul producatorului chiar si 40%. E adevarat ca sunt incluse si tot felul de servicii, de la transport, pana la publicitate sau taxa de magazin, toate adaugate in pretul afisat pe raft fara ca noi sa ne dam seama cat costa in mod real acel produs.
De exemplu, daca azi cumparam 1 kilogram de carne cu 20 de lei, la producator ajunge sub 13 lei. Noua ordonanta de urgenta va obliga comerciantii sa scrie negru pe alb pretul producatorului si adaosul practicat de ei. Astfel, clientii vor sti care sunt magazinele care practica adaosuri ce sfideaza bunul simt.
Producatorii si retailerii s-au aseazat la masa negocierilor cu proiectul in fata. Cand s-au uitat mai bine in foi, si-au dat seama ca bunele practici negociate de ei anul trecut sunt de neinteles in proiectul de ordonanta de urgenta tiparit de minister. Cum Ilie Sarbu a plecat in graba la Guvern, cele doua tabere au ramas sa se puna de acord. Ministrul ne asigura ca in curand vom da mai putini bani pe mancare.
Retailerii aproba doar cu o jumatate de gura o scadere a preturilor, pentru ca asta inseamna profit mai mic pentru ei. Vineri, producatorii si retailerii vor relua discutiile.