“Am jurat si ma voi tine de juramant!” Arpad Szanda are nevoie de ajutor

“Am jurat si ma voi tine de juramant!” Arpad Szanda are nevoie de ajutor

Arpad Szanda si sotia lui, Kinga Ingrid, isi vor sarbatori in august a doua aniversare a casniciei. Nu este bucurie mai mare decat sa privesti in urma, la realizarile celor 24 de luni trecute si sa iti faci planuri pentru deceniile care urmeaza.

Insa tanara pereche nu are parte de aceasta bucurie. In loc sa isi croiasca drumul comun al primilor ani de casnicie, se lupta pentru viata. Mai precis, de un an si jumatate se lupta pentru viata lui Arpad, care are numai 29 ani (este binecunoscutul tobosar al formatiei Alice, prezent la numeroase nunti si baluri in tot judetul Arad). Se pare ca Arpad Szanda poate fi salvat numai cu un tranplant de maduva osoasa.

“Arpi nu vrea nici sa auda de acest cersit, cum il denumeste, dar eu imi asum raspunderea", a zis Kinga Ingrid, care, manata de familie, prieteni si de noi, se manifesta in public. "Sper ca il voi putea convinge pe sot ca organizarea unei colecte pentru interventie care ii poate salva viata nu este “cersit”. Acest lucru nu il face sa fie dezapreciat, dimpotriva, ramane acelasi om valoros in ochii celor din jur, deoarece procurarea unei sume atat de mari ar depasi puterea oricui."

O viata scurta de casnicie fericita

Citește și
Miruna
9 ani traiti pe un pat de spital... Ajut-o pe Miruna sa supravietuiasca!

“In august 2008 a avut loc nunta noastra si in octombrie sotul meu a inceput sa raguseasca", povesteste Kinga antecedentele. "Genunchii i s-au umflat si i-au aparut diferite pete pe piele. Medicii au presupus polipi pe corzile vocale, apoi reumatism si alergie din cauza petelor. Polipii de pe corzile vocale au fost indepartati chirurgical si trimisi la biopsie, dar am prins o perioada nepotrivita, deoarece s-a intercalat Craciunul si, in plus, in Arad nu au fost disponibile mijloacele necesare pentru analiza tesuturilor. S-au taraganat lucrurile pana in 5 ianuarie, cand am dus proba la Szeged. Acolo rezultatul s-a obtinut dupa o saptamana: ni s-a spus ca vestile nu sunt bune, boala fiind intr-un stadiu avansat. Dupa doua saptamani am fost deja la Cluj si la data de 26 ianuarie s-a inceput tratamentul. Ca norocul, boala a fost reversibila intr-o oarecare masura - dupa doua cure petele s-au retras. S-a constatat ca a avut multiple tumori in gat si daca s-ar fi executat un examen de tomografie computerizata mai devreme, probabil boala ar fi fost descoperita mai din timp. Avand in vedere ca boala este foarte rara, medicii nu s-au gandit la cea mai rea varianta si un medic ORL nu si-a putut imagina boala de care sufera sotul meu… Chiar si profesorul din Cluj, care este in pragul pensionarii, a remarcat ca asemenea caz nu a mai intalnit. Prietenii nostri, o familie de medici, ne-au ajutat sa ajungem la Cluj, la profesorul Petrov, care l-a tratat pe Arpi. La data respectiva am considerat ca aceasta solutie este cea mai buna, deoarece un tratament in strainatate ar fi costat 5.000 de euro si am fi avut nevoie de minimum patru sau chiar sase. Dar si la Cluj sunt specialisti foarte competenti. Au si ei dificultati - aparatura necompetitiva, subventionare insuficienta - dar experienta si cunostintele medicilor este exceptionala.”

Nu pot spera la subventii de stat

"Pana in ianuarie rezultatele benefice ale tratamentului din Cluj s-au mentinut si am incercat sa recurgem la autotransplant, adica la a extrage celule stem proprii si a le replanta. In cazul carcinomei ganglionare - despre aceasta este vorba - in mod oficial acesta este primul pas. In cadrul unui tratament intensiv de chimioterapie, maduva oaselor se distruge, urmand ca celulele stem sa fie replantate, care se transforma in tesut medular sanatos. Spre regretul nostru, trebuia sa renuntam la aceasta solutie, deoarece sotul a recidivat, boala transformandu-se in leucemie. Exact acele celule care urmau sa fie transplantate s-au imbolnavit. In cazul bolnavilor de leucemie, se recurge la autotransplant pentru a-i prelungi viata pana se va gasi un donator. Dar la Arpi nu se poate extrage cantitatea necesara de celule stem proprii, deoarece si acestea sunt bolnave”.


Doamna doctor Serban Margit, sefa sectiei de transplante a Spitalului de Pediatrie din Timisoara se straduieste sa-i ajute pe tineri. Nu numai cu tratament urmat de interventie chirurgicala, dar si cu procurarea de surse financiare prin intermediul relatiilor sale in Germania. “In Romania nu exista o banca de donatori, drept urmare celulele stem se procura din strainatate si se aduc in tara. Doar acum, dupa ce s-au respins celulele canceroase in urma noului tratament, putem sa ne ocupam de cautarea unui donator. Este nevoie sa se recolteze sange de la tatal si mama lui Arpad, precum si de la el, cu care in strainatate se construieste o harta genetica, dupa care se trimit la noi celulele care se transplanteaza de catre doamna profesoara si echipa ei de medici. Cautarea de donatori poate dura chiar trei-patru luni, iar daca nu se gasesc… Nu sunt in stare sa ma gandesc la aceasta varianta”, povesteste Kinga Ingrid.

Interventia chirurgicala costa 30.000 euro

"Daca se gaseste un donator, operatia va costa 30.000 euro. Casa de asigurari din Romania ajuta in asemenea cazuri numai daca tratamentul si interventia chirurgicala se realizeaza in totalitate in strainatate. Varianta de a aduce celulele stem la noi si transplantarea lor aici in tara nu se subventioneaza, desi constituie o solutie mai ieftina si mai rapida. “Ca sa ne deplasam in stainatate si sa parcurgem toata procedura, sa asteptam pana intra banii in contul nemtilor si sa fie posibila interventia chiurgicala dureaza cel putin un an si costa 200.000 euro. Nu avem atata timp".

"M-am informat si mi s-a spus ca legea E112 nu se refera la transplante. Peste tot am primit numai raspunsuri negative. Daca cineva are sa imi dea o solutie mai buna, ii accept cu placere sfatul".

Despre Dr. Serban Margit Kinga a vorbit numai cuvinte de lauda: “Daca scopul vietii ei nu ar fi sa ajute oamenii, metodele de transplantare nu ar exista la noi”.

Cuplul poate procura jumatate din banii necesari pentru interventie, dar restul nu: “De o saptamana s-a clarificat ca statul nu poate ajuta prea mult, de aceea am dat telefon la un preot si i-am contactat pe toti care eventual ne-ar putea ajuta. M-am gandit la presa, la colegi, la colegii de serviciu a mamei mele. Socrul meu, care este macelar in Germania, isi pune deoparte tot castigul de luni de zile. Mi-am notat planurile pe o hartie…”, sta pe ganduri Kinga si raspunde cu un "Nu!" categoric la intrebarea daca nu isi pierde curajul cateodata, gandindu-se ca fiind tineri casatoriti ar trebui sa isi faca planuri de viitor: “Incerc sa procedez cel mai bine si nu ma preocupa ca altii au mai mult noroc. Aceasta este datoria mea, acest lucru l-am promis si ma voi tine de promisiune! Ma voi lupta pana ma tin puterile si voi profita de orice sansa!”

Cum putem ajuta?

Si in momentul de fata Arpi este sub control medical la Timisoara. “Anul acesta a fost acasa in total doar doua saptamani. Ii place sa vina acasa, atunci are un psihic mai bun. Il inteleg, atmosfera din spital nu ii prieste, vede numai oameni bolnavi. Daca merge totul bine, saptamana viitoare il aduc acasa pentru cateva zile”, sclipesc ochii lui Kinga.

Conform celor spuse de ea, nu primeste ajutor decat daca afla de la cine sunt banii, deoarece intentioneaza sa ii restituie pana la ultimul ban, in caz ca doctorita va reusi sa procure ajutorul necesar pentru interventie. Se pot trimite sume pe contul mamei lui Kinga si pe contul lui Arpad.

Prin urmare, pe numele Major Emese:

- RO46 CECEAR 0102 RON 000 7409 (in lei)

- RO34 CECEAR 01B2 EUR 0426 888 (in euro),

sau pe numele lui Szanda Arpad:

- RO56 CECEAR 0108 RON 038 8931 (in lei) 

- RO83 CECEAR 01B2 EUR 042 6879 (in euro)

Cine doreste sa ii contacteze personal poate apela la numarul de telefon 0740.924.294, dar poate cauta si blogul www.szandyblog.wordpress.com unde se poate vedea denumirea exacta a bolii diagnosticate si ce fel de tratament chirurgical ar putea salva viata lui Arpad.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Are doi ani si nu poate sa manance. S-ar putea sa nu poata niciodata
Are doi ani si nu poate sa manance. S-ar putea sa nu poata niciodata

Imaginati-va cum ar fi sa vi se spuna ca bebelusul dumneavoastra nu va manca niciodata. Ca nu va putea sa digere mancarea. Cu aceasta realitate cruda se confrunta parintii Tabithei Stuttard.

9 ani traiti pe un pat de spital... Ajut-o pe Miruna sa supravietuiasca!
9 ani traiti pe un pat de spital... Ajut-o pe Miruna sa supravietuiasca!

Miruna are aproape 10 ani. Ii aniverseaza pe 28 noiembrie 2010. Dar mai intai va implini, pe 1 octombrie 2010, 9 ani de drumuri prin spitale.

Nu vrea sa-si lase fiica orfana! Ajutati-o pe Iuliana sa traiasca!
Nu vrea sa-si lase fiica orfana! Ajutati-o pe Iuliana sa traiasca!

Ce poate fi mai dureros pe aceasta lume decat situatia in care o mama sa-si lase copiii orfani. Este tragic si revoltator faptul ca viata si sanatatea pot fi cumparate cu bani, in cazul de fata. Bani pe care Iuliana nu ii are! Aici insa, intervii tu!

Recomandări
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Deputații și senatorii se reunesc în această dimineață - în ședințe separate - pentru a-și alege noua conducere.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.