Alimente interzise prin lege, în meniul de la creșe. Mamă: ”A primit trei dulciuri pe zi”
Ceafă de porc, şniţele, musaca, iahnie de fasole, gogoşi, prăjituri, şi brioşe. Toate sunt alimente hipercalorice şi greu digerabile, dar totuşi apar în zeci de meniuri din creșe.
Asta primesc copiii de peste un an, deşi avem o lege clară care pune pe lista neagră anumite alimente. Părinţii sunt supăraţi, mai ales că fetiţele şi băieţii lor capătă dependenţă de dulciuri, însă cei mai mulţi nu au unde să-i mute.
O mamă se plânge că la ''Căsuţa cu Pitici'', singura creșă din Hunedoara, copiii primesc napolitane la ora 10:00, prăjitură la prânz şi biscuiţi cu crema la gustarea de seară. Niciun fruct, niciun produs din lapte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
''Au fost trei porţii de dulciuri într-o zi! Şi lucrul ăsta s-a mai întâmplat, deja nu se mai poate! Fetiţa mea n-a pus gura pe dulce până acum, eu nu vreau să-mi învăţ copilul cu dulce de la vârsta asta. E ca un drog”, este indignată femeia.
Deşi legea interzice o asemenea avalanşă de zahăr în meniurile preşcolarilor, iată răspunsul celor din conducerea creşei. Directoarea a fost surprinsă că, în prima zi după deschidere, a avut copii de hrănit, aşa că primele fructe au intrat în meniu abia după o săptămâna.
DR. NICOLAE VICTOR HILA, DIETETICIAN: ”O brioşă ar avea cu 30 la sută mai mult decât ciorba şi felul doi la un loc. Mănâncă două brioşe şi şi-a terminat porţia pe ziua respectivă, în condiţiile în care 1 din 4 copii e predispus la obezitate infantilă în România.”
Potrivit normelor, sunt interzise şi alimentele prăjite, sărate, grase şi greu digerabile. Şi totuşi, cei mici primesc crochete, şniţele şi salată de varză, ceafă de porc, musaca, papricaş şi gogoşi.
Potrivit legii, poate fi depăşită cu 20% porţia zilnică de lapte şi preparate din lapte, carne şi derivate din carne, pește, fructe şi legume. Nicidecum la prăjituri, produse de patiserie şi, de fapt, pentru niciun alt produs cu un conţinut ridicat de sare, grăsimi şi zahăr. Ordinul Ministerului Sănătăţii, care prevede clar lista alimentelor nerecomandate copiilor preşcolari, are deja nouă ani. Aşadar, cum explicăm derapajele?
Nu din lipsa de bani, crede un director, care spune că părinţii plătesc 12 lei pe zi.
MĂDĂLINA TĂBĂCARU, ŞEF CENTRU: ”Ne e absolut deloc dificil de aranjat un meniu. Avem carne de pui, de vită, de anul acesta avem şi de curcan.”
Rămâne proasta administrare.
MIOARA PATERAU, ASISTENT MEDICAL: ”Rămânea un singur dulce la ora 4, la 10 băgăm un fruct. Dacă nu vin fructele, dăm compot.”
Teoretic, orice director care pune în pericol sănătatea copiilor riscă amenzi. Practic, niciunul n-a fost sancţionat.