Celebrii pepeni de Dabuleni vor ajunge mai repede in piete anul acesta. Secretul descoperit de fermieri
"Dulcele de Dabuleni", celebrul pepene din zona Olteniei, va ajunge in piete anul acesta cu o luna mai devreme, odata cu pepenii din Grecia sau Turcia. Producatorii nostri experimenteaza o inovatie radicala: altoirea lubenitelor cu dovleci.
Sunt mai rezistenti, se coc mai repede, iar productia este cu 30 la suta mai mare. Si cel mai important, gustul ramane acelasi: dulce ca mierea.
Procedeul de altoire presupune cultivarea in paralel a rasadurilor de lubenita si un soi rezistent de dovleac, pe care localnicii il numesc tiuga.
Femeie: "Acum taiem lubenita tot in diagonala asa si se planteaza pe varful la tiuga. Asa, cu clema respectiva. Se lipesc, se prinde."
Astfel, perioada de crestere scade cu 2-3 saptamani, iar pepenii de Dabuleni vor ajunge in piete la sfarsitul primaverii, in loc de 1 iulie. Cresterea este naturala, fara niciun fel de ingrasamant chimic, ori stimulent.
Fermier, arata firele de pepeni: "Acestea au fost altoite in urma cu aproape o saptamana. Procentajul de prindere este foarte bun, din ce vad este de 100 la suta. O astfel de planta se va duce pe piata 40-50 de kilograme de pepene."
Emilian Banica a auzit de altoirea lubenitei de Dabuleni, un procedeu practicat din anii 2000 in Uniunea Europeana, de la un prieten din strainatate. A experimentat la inceput pe o suprafata mica de teren, iar anul acesta pe toata cultura. Costurile la un hectar se ridica la 10.000 de lei, insa este optimist ca va avea o productie mare care va amortiza investitia.
Emilian Banica, agricultor: "Cu ani in urma am intampinat probleme cu radacina lubenitelor prinzand o boala numita fuzarioza. Am altoit primele lubenite si nu s-au mai imbolnavit."
Metoda este acum folosita si de ceilalti fermieri. Intre timp, oamenii s-au documentat si de pe internet. Productia este de 70 de tone la hectar, cu 20, 30 de tone mai mult decat la cultura traditionala. Gustul va fi acelasi, spun agricultorii, iar pretul la fel ca anul trecut, adica aproximativ doi lei pe kilogram.
Ileana Cranta, agricultor: "Pepeni de dabuleni, dulci, foarte buni, numai ca sunt mai rezistenti ca planta, nu se mai imbolnaveste lubenita si e si mai rezistent la transport pe piata."
Daca vor avea pepeni mai devreme, cultivatorii spera ca vor invinge concurenta din strainatate.
Aneta Banica, agricultor: "De ce sa ia ai’ din Turcia si din Grecia bani inaintea noastra cand am putea si noi sa luam bani mai din timp pentru ca iesim si noi aproape cu cei din Grecia si Turcia."
Peste 1.000 de hectare cu pepeni au fost cultivate anul trecut la Dabuleni.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, Dabuleni, piete, dovleac, pepene,
Dată publicare:
10-03-2017 18:32