Pepenii vanduti pe marginea drumului ar putea deveni istorie. Comerciantii, nemultumiti ca au fost trimisi in piete

23-07-2016 17:57


Imaginile cu muntii de pepeni vanduti pe marginea drumului ar putea deveni o amintire. In multe locuri din tara, autoritatile au interzis comercializarea si ii ameninta cu sanctiuni mari pe cei care nu respecta legea.
 

Motivul: lipsa totala a igienei, conditiile improprii de depozitare dar si folosirea unor cantare care nu sunt omologate si verificate.

La Cluj, inca de anul primaria le-a interzis comerciantilor de pepeni sa isi expuna marfa in mijlocul drumului. Vanzatorii au fost trimisi la tarabele din pietele publice sau private.

Comerciantii si-au amplasat marfa pe un teren privat dar in urma cu cateva zile clientii intrau pe spatiul verde pentru a cumpara pepeni. Autoritatile au imprejmuit perimetrul cu banda de avertizare si au interzis accesul oamenilor. Mai mult, comerciantii au fost obligati sa replanteze gazonul distrus.

Iulia Persa, purtator de cuvant Primaria Cluj Napoca: "Nu este in regula acest tip de comert atat din punct de vedere al esteticului urban cat si din punct de vedere al mizeriei care se face."

Comerciantii sunt nemultumiti si sustin ca masura le afecteaza vanzarile.

Comerciant: "Merge mai greu acuma, normal ca merge mai greu. Aici nu mai merge asa vanzarea, era mai bine la strada."

La Timisoara, comerciantii pot sta pe marginea drumului insa trebuie sa respecte mai multe reguli: sa nu vanda in tarcuri mari, marfa sa fie depozitata in ladite de lemn si nu pe pamant, iar umbrelele de soare care protejeaza pepenii sa nu fie imprimate cu reclame.

Nici la Galati comerciantii nu mai au voie sa vanda pepenii la colt de strada, ca pe vremuri, ci doar in spatiile amenajate din piete. E mult spus "amenajate".

Vanzatoare: "Noi aici platim licente enorme, apa ni se inchide - este o singura tasnitoare, o inchide, ca se consuma apa - corturile le asiguram noi. Toate numai noi."

Aurelia Matei, purtator de cuvant Politia Locala Galati: "Pentru a nu fi sanctionati, trebuie sa detina atestat de producator, acte care sa ateste caliatea marfii si provenienta acesteia, de asemenea, licenta de comert stradal."

Sa nu uitam de nici de cantare, care trebuie sa fie omologate si verificate. Amenzile pleaca de la 40 de lei si pot ajunge pana la 20.000 de lei plus confiscarea marfii.
 

Tags: pepeni, piata,

VIDEO PROTVPLUS.RO