Pepenii romanesti ajung in pietele din Vestul Europei. Cu cat se vinde kilogramul la taraba

Dată publicare: 30-07-2016 08:15
Dată actualizare: 02-08-2016 07:38


Luna august vine cu pepeni mai mari si mai dulci decat pana acum. Temperaturile ridicate au ajutat fructele sa se dezvolte, asta dupa ce prima recolta nu a fost una tocmai buna, spun agricultorii.

Si cum la noi piata este acaparata de intermediari, oamenii s-au reorientat si exporta pepeni in Vestul Europei.

Fructele cu miezul rosu culese in aceste zile cantaresc peste zece kilograme si sunt mai dulci ca niciodata, spun producatorii.

O familie din Timis se mandreste cu 11 hectare de pepene verde si galben. Sutele de tone recoltate vor ajunge in vestul tarii, dar si in Europa.

Nicu Cretu: "Caldura este factorul principal ca un fruct sa fie foarte dulce."

Si alti producatori se lauda cu pepenii culesi in aceasta perioada.

Aurel Vamba: "Nu i-am dat nimic chimic. Daca nu e caldura, nici dulceata n-o sa fie. De aia, prima care am recoltat-o nu a fost asa dulce, ca au fost multe ploi."

Pepenele verde ar fi la mare cautare, spun oamenii, in dezavantajul celui galben.

Corneliu Cretu agricultor : "Din cinci lubenite sau cinci pepeni vanduti, doar unul este pepene galben. Majoritatea merg pe pepene verde. Nu ca ar fi mai bun, doar ca asa este gustul oamenilor."

La agricultori, un kilogram de pepene costa aproximativ 90 de bani. In piete insa, pretul nu coboara sub un leu cincizeci. Asa ca multi s-au reorientat.

Beniamin Cretu: "In Cehia, Ungaria, si acum suntem in curs de rezolvare a actelor pentru Germania si Austria. Cand au vazut dulceata, forma fructelor, rezistenta, au zis ca nu au mai mancat asa ceva."

In Timis sunt cultivate peste 500 de hectare cu pepeni. Grindina si ploile de la inceputul verii au distrus o treime din plantatii, dar oamenii au inlocuit plantele, iar recolta din august se anunta una bogata.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO