Pepenii romanesti ajung in pietele din Vestul Europei. Cu cat se vinde kilogramul la taraba
Luna august vine cu pepeni mai mari si mai dulci decat pana acum. Temperaturile ridicate au ajutat fructele sa se dezvolte, asta dupa ce prima recolta nu a fost una tocmai buna, spun agricultorii.
Si cum la noi piata este acaparata de intermediari, oamenii s-au reorientat si exporta pepeni in Vestul Europei.
Fructele cu miezul rosu culese in aceste zile cantaresc peste zece kilograme si sunt mai dulci ca niciodata, spun producatorii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O familie din Timis se mandreste cu 11 hectare de pepene verde si galben. Sutele de tone recoltate vor ajunge in vestul tarii, dar si in Europa.
Nicu Cretu: "Caldura este factorul principal ca un fruct sa fie foarte dulce."
Si alti producatori se lauda cu pepenii culesi in aceasta perioada.
Aurel Vamba: "Nu i-am dat nimic chimic. Daca nu e caldura, nici dulceata n-o sa fie. De aia, prima care am recoltat-o nu a fost asa dulce, ca au fost multe ploi."
Pepenele verde ar fi la mare cautare, spun oamenii, in dezavantajul celui galben.
Corneliu Cretu agricultor : "Din cinci lubenite sau cinci pepeni vanduti, doar unul este pepene galben. Majoritatea merg pe pepene verde. Nu ca ar fi mai bun, doar ca asa este gustul oamenilor."
La agricultori, un kilogram de pepene costa aproximativ 90 de bani. In piete insa, pretul nu coboara sub un leu cincizeci. Asa ca multi s-au reorientat.
Beniamin Cretu: "In Cehia, Ungaria, si acum suntem in curs de rezolvare a actelor pentru Germania si Austria. Cand au vazut dulceata, forma fructelor, rezistenta, au zis ca nu au mai mancat asa ceva."
In Timis sunt cultivate peste 500 de hectare cu pepeni. Grindina si ploile de la inceputul verii au distrus o treime din plantatii, dar oamenii au inlocuit plantele, iar recolta din august se anunta una bogata.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, agricultura, preturi, pepeni, piete,
Dată publicare:
30-07-2016 08:15