Locul din Romania in care n-a mai cazut o picatura de ploaie de cateva luni. Agricultorii vorbesc despre un blestem


Ultimul update: Marti 21 Iulie 2015 07:14
Data publicarii: Sambata 18 Iulie 2015 19:37
Categorie: Stiri Sociale

Seceta este dusmanul cel mai mare al agricultorilor, in mai multe zone din tara, dar mai ales in Moldova. Solul e crapat, iar culturile de toamna sunt in pericol.

Estimarile arata ca anul acesta vom avea mai putin grau, porumb, ovaz, si sfecla, dar mai multi cartofi. In unele zone n-au cazut nici macar cateva picaturi de ploaie, in ultimele luni.

Cei care locuiesc in zona Moldovei au impresia ca pamantul lor a fost blestemat. In localitatea Vladeni, peste culturi nu a cazut nici un strop de ploaie. Floarea soarelui este slab dezvoltata, iar porumbul arată de parca ar avea doar cateva saptamani.

Constantin Raicu, agricultor: "Datorii avem, ca am luat seminte si trebuie sa platim..."

Oamenii se plang ca abia vor scoate o tona la hectar, fata de aproape 10 tone cate au strans anul trecut. Meteorologii fac masuratori pentru a verifica rezerva de umiditate din sol. In unele zone ale tarii se poate vorbi de seceta pedologica puternica. Cea mai afecata este cultura de porumb.

Specialistii verifica solul pana la un metru adancime, iar rezultatele sunt ingrijoratoare. In Moldova, dar si in Banat si Dobrogea, se poate vorbi deja de seceta extrema.

Chiar daca in sud situatia nu e la fel de rea, si culturile din aceasta zona au fost afectate. Un raport al Uniunii Europene, confirmat la unele culturi si de ministerul agriculturii, spune ca recolta din acest an va fi in medie cu 5 la suta mai mica decit anul trecut. Asta inseamna mai putin orz, mai putina sfecla, mai putin grau. Cele mai afectate sunt culturile de toamna.

Am putea sta insa mai bine la cartofi, unde productia se anunta chiar si 7,5 la suta mai mare decit cea de aul trecut si la rapita.

Meteorologii spun ca ar fi nevoie de multe zile de ploaie pentru ca pamantul sa poata absorbi cantitatea necesara de apa. Din pacate insa, urmatoarele doua luni se anunta cu temperaturi peste medie si ploi putine.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO