Seceta, zone aride in locul campiilor si veri mai calde. Efectele incalzirii globale asupra Romaniei in urmatorii ani
"Europa nu este pregatita pentru o epoca de gheata, dar incearca sa previna efectele distrugatoare ale incalzirii globale", spune seful Agentiei Europene de Mediu.
Duminica, specialistii britanici au declarat ca peste 15 ani, pe jumatate de continent iernile vor fi foarte geroase. Venit luni la Bucuresti, oficialul european a vorbit si despre efectele schimbarilor climatice asupra Romaniei: vom avea zone aride in locul campiilor, iar agricultura se va lupta tot mai mult cu seceta.
O mini-era glaciara, peste doar 15 ani - asta au prezis specialistii in astronomie si clima de la Londra, citati de ziarul The Telegraph. Nici vorba de asa ceva, sustine directorul agentiei europene de mediu.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Hans Bruyninckx, Directorul Agentiei Europene de Mediu: "Suntem pregatiti pentru o glaciatiune? Nu! Raspunsul este nu. Ne pregatim pentru o schimbare de clima in cealalta directie si nu e o chestiune de "daca se va intampla", ci chiar se intampla. "
In Nordul Europei temperaturile vor fi in crestere alarmanta. Lipsa de apa in agricultura va duce la probleme economice si desertificare in tarile Mediteraneene pana in 2020. Romania nu va avea probleme asa de mari.
Hans Bruyninckx, Directorul Agentiei Europene de Mediu: "Sunteti mai aproape de zona Mediterana a impactului. Veti avea ierni mult mai umede, dar mai blande, si veri mai calde, dar mult mai secetoase. Asta are un efect bineinteles pe rezervele de apa, dar si in practicile agricole. "
Cea mai mare poluare este in dreptul oraselor, iar in Marea Britanie, de exemplu, autoritatile sustin ca au extins la maximum spatiul verde din zonele publice. Consilierii britanici ii roaga pe cetateni sa nu-si mai asfalteze terasele si curtile, ca sa nu fiarba ca intr-o ciorba in verile din ce in ce mai fierbinti.
Un exemplu de cat de "verde" gandesc autoritatile de la noi: cativa copacei stravezii, cu doar cateva frunze, inseamna toata umbra, toata zona verde din Piata Universitatii din Capitala. Proiectul de modernizare a costat 12 milioane de euro, iar acum locul este o campie de beton si piatra".
Avem doar 15 metri patrati de verdeata pe cap de locuitor, cand Europa ne impune sa avem macar dublul aceste suprafete.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, romania, temperaturi, incalzire globala,
Dată publicare:
13-07-2015 20:15