Agricultorii care s-au apucat sa cultive spanac au avut castiguri mai mari decat sperau. Cat costa o afacere "sanatoasa"
Sa moara de invidie Popey Marinarul, si nu alta. Sau mai bine sa se mute in Romania, unde tot mai multi agricultori si-au dat seama ca pot face profit rapid de pe urma celor care vor sa manance sanatos.
S-au apucat sa cultive spanac, bogat in minerale si vitamine, iar acum se lauda ca au castigat mai mult decat si-au imaginat vreodata.
"Este un soi francez, semintele sunt frantuzesti. Folosim si seminte romanesti, dar calitatea lor nu e 100%, mai ales in perioade de frig nu rezista asa mult, astea-s mai adaptate la conditii", spune un agricultor.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Catre finalul iernii, Lucian a cultivat spanac in solar, pe o suprafata mica. Surprins si el de cererea mare si de profitul bun, a mai insamantat o suprafata de 5.000 de metri patrati. Cinci tone de frunze vrea sa recolteze, iar castigul poate sa ajunga pana la 30.000 de lei, in conditiile in care investitia pe seminte a fost de cateva sute de lei.
Lucian Marghitan: "A fost o cultura destul de bine platita in primavara asta, cererea e pe o perioada mai lunga, se cere in continuare, incet, incet oamenii redescopera produsele produse in Romania. Cred ca s-au saturat sa manance ce-i de afara si artificial".
Si domnul Ioan din comuna Belint, judetul Timis, cultiva legume si verdeturi bio, pe care le livreaza ulterior clientilor fideli. Pentru a oferi permanent marfa proaspata, din decembrie, a semanat in fiecare luna seminte de spanac.
Vinde saptamanal peste 100 de kilograme, insa la finalul recoltei in fiecare an pastreaza propriile seminte pentru viitoarele culturi.
Ioan Jivu: "La mine, ca investitie, cel mai mult e munca, acest spanac fiind bio, nu il erbicidez, o sa trebuiasca sa il prasesc manual, semintele sunt tot de la mine".
Funzele de spanac pot fi mancate crude, dar si sub forma de diverse preparate. Medicii sustin ca aceasta leguma bogata in vitamine si fier este recomandata mai ales celor care sufera de hipertensiune sau anemie si nu in ultimul rand gravidelor. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.