Aglomeratie mare la Pasapoarte si dupa introducerea bonurilor de ordine. La Sibiu, oamenii se aseaza la rand la 3 dimineata

Ultima actualizare: 10-07-2017 07:49

Autoritatile au introdus bonuri de ordine ca sa scape de cozile de la serviciile de pasapoarte, dar masura nu a avut efectul scontat.

Oamenii se aseaza acum la rand inca de noaptea, pentru a fi siguri ca obtin un astfel de bon la prima ora, cand se deschid ghiseele. Cu "lozul castigator" in mana pleaca apoi la treburile lor si revin in preajma orei la care au fost programati. 

La Sibiu, de pilda, nu exista programari online pentru depunerea actelor necesare obtinerii unui pasaport. Oamenii se aseaza la rand de la 3:00 noaptea, pentru ca stiu ca doar primii 120 de solicitanti vor primi un bon de ordine, cu care se pot prezenta la ghiseu. Unii dintre ei si-au amintit de pasapoarte in prag de vacanta, altii lucreaza in strainatate si au venit acasa in concediu. Trebuie sa-si rezolve si problema actelor cat stau in tara.

La ora 8:00, cand automatul cu bilete de ordine e pus in functiune, coada se risipeste in cateva momente. Cine n-a prins mult ravnitul bon trebuie sa revina in alta zi. Pentru a salva situatia, functionarii au anuntat ca de saptamana viitoare prelungesc programul de lucru.

Cu cat de trezesti mai devreme, cu atat ai sanse mai mari sa rezolvi problema pasaportului. La 6:00 dimineata, coada la Serviciul de Pasapoarte din Sibiu numara vreo 300 de persoane. Mai mult de jumatate nu au primit bon de ordine.

Nici romanii nu sunt prevazatori; desi se stie ca in fiecare vara ghiseele sunt asaltate de solicitanti, prea putini se gandesc sa-si obtina pasaportul in perioadele mai putin aglomerate.

Laura Domsa"Noi ne-am horatat sa plecam in concediu si am aflat ca pentru copii avem nevoie de pasaport."

Cel mai mult au de suferit cei stabiliti in strainatate. La intoarcerea in tara trebuie sa sacrifice cateva zile de concediu pentru a rezolva problema actelor.

Angajatii Serviciului de Pasapoarte din Sibiu spun ca ar fi nevoie de 16 oameni pentru a acoperi nevoile, dar ei sunt numai 12. Au anuntat ca din 10 iulie vor face ture prelungite.

Claudia Stanciu, purtator de cuvant Prefectura Sibiu: "Am decis extinderea programului de lucru cu publicul in fiecare zi cu cate 2 ore si jumatate. Astfel de luni pana vineri vor fi emise mai multe bonuri de ordine si vor fi preulate mai multe cereri pentru pasapoarte."

Chiar daca masura va mari cu 25% capacitatea de procesare a documentelor, nu rezolva problema, caci numarul solicitantilor este urias. Abia in a doua jumatate a lui septembrie lucrurile vor reveni la normal.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO