Afla direct de la Politie ce cauciucuri trebuie sa ai pe masina, de marti, 1 noiembrie

Ultima actualizare: 01-11-2012 16:31
anvelope iarna

Dupa ce mai multe institutii au tinut sa explice soferilor din Romania ce fel de anvelope trebuie sa aiba montate pe masina pentru a nu primi amenda, iata ca si Politia vine cu lamuriri.

Acestea pot fi considerate cele mai importante lamuriri de pana acum, deoarece vin de la institutia care va da amenzi in trafic soferilor care nu respecta legea anvelopelor de iarna.

Iata ce spune Politia intr-un comunicat:

Prin Ordonanta Guvernului nr. 5, in luna ianuarie a anului in curs au fost modificate prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, introducandu-se obligativitatea dotarii cu anvelope de iarna, care sunt definite in conformitate cu Directivele si Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite”.

Anvelopele All Seasons nu sunt bune

In acest context, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, acestea trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ,,all seasons”.

Iata semnul care trebuie sa fie pe cauciucurile de iarna, ca sa nu fii amendat

Prevederile legale in vigoare interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, nefacand referire la o anumita perioada a anului.

Astfel, este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta mentionata este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda, respectiv intre 603 si 1.340 lei), iar sanctiunea contraventionala este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO