Afla aici totul despre alergii
Tot mai multe persoane acuza, in ultimii ani, alergii la diferiti factori endogeni si exogeni. Suntem in permanenta expusi substantelor alergene, pe cale cutanata si digestiva.
Asistam insa la o crestere a prevalentei alergiilor: unul din patru copii este alergic; 8-10 % din populatia generala are astm bronsic; cam 20% din populatie prezinta diferite forme de rinita.
Cercetarea clinica si cea fundamentala au reusit sa identifice o serie de factori implicati in dezvoltarea alergiei. Spre deosebire de alte boli, terenul genetic, desi are statutul sau clar in patogenie, nu este de importanta majora in aparitia bolilor alergice.
Factori declansatori: Viata urbana influenteaza profund raspunsurile imune ale organismului. Poluarea intensa din marile aglomeratii urbane este un factor de risc in dezvoltarea bolilor atopice. In plus, igiena precara din locuintele persoanelor cu un nivel de trai scazut creeaza premisa inmultirii necontrolate a acarienilor, mucegaiurilor si gandacilor de bucatarie.
Pana la 70% din populatia urbana este sensibilizata la gandacii de bucatarie care constituie cauza majora de alergie respiratorie: rinita si astm bronsic.
Diagnosticare: Simptomele apar la cateva minute dupa expunerea la alergen si cu cat reactia este mai rapida cu atat este mai grava. Reactiile alergice se manifesta sub forma de crize de astm, eczeme, urticarii, edeme, mancarimi, dificultate de a inghiti, stari de voma, dureri abdominale, rinite, conjunctivite.
Cum tratam alergiile: Este diferit de la caz la caz si depinde de cauza. Daca alergia e la puf, se schimba pernele, daca e la par de caine s-ar putea trebuiasca sa il dati altcuiva si sa luati alt animal de casa. Daca este alergie la ceva greu de evitat, cum e praful de casa, medicul poate alege un tratament de desensibilizare cu injectii din substanta respectiva pe o perioada lunga de timp.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, praf, simptome, medic, diagnostic, tratamente,
Dată publicare:
02-10-2008 00:00