Am intrat in sezonul fructelor de padure. Ce beneficii au pentru organism si la cat ajunge un kilogram in piata
Dupa ce am tanjit toata iarna dupa fructe de padure proaspete, romanesti a venit momentul sa ne bucuram de ele din belsug. Murele si afinele s-au copt anul acesta mai devreme si sunt deja pe tarabe.
Daca unii culegatori cutreiera muntii sa adune micile fructe acrisoare si sa le vanda clientilor care cauta produse naturale, sunt si altii care au gasit metode mai moderne... Culturi de mure in sistem intensiv cu irigatie prin picurare.
Un gospodar din Alba a investit 5.000 de euro intr-o cultura de mure si acum culege roadele: "Mi s-a parut o idee foarte buna tinand cont ca in Romania este la inceput pot sa spun, cel putin in zona Ardealului. De pe o planta sper sa depasesc 3 kg, 2,5 kg-3, dar varful de productie e de 10 kg de fructe pe planta."
Chiar daca murele se coc mai repede, gustul nu este acelasi. O spun culegatorii de fructe de padure care cutreiera muntii pentru a lua din sanul naturii fructele.
La Brasov, de pilda, gospodarii aduca afine proaspete pe care le vand apoi in piete. Un kilogram de afine de munte costa aproximativ 25 de lei, pe cand cele de cultura sunt cu 5 lei mai scumpe.
Fructele de padure sunt bogate in vitamina C, in antioxidanti si intaresc sistemul imunitar.