Care este fructul "minune" considerat prea scump in Romania: "Din pacate cererea pe piata interna este aproape nula"
In timp ce noi le evitam, pentru ca sunt destul scumpe, afinele cultivate aici, sunt printre cele mai bune din lume.Tocmai de aceea, horticultorii olandezi au venit sa studieze solurile noastre, cu tehnologia lor.
Ei stiu ca aceste fructe au un potential urias. Sunt extrem de sanatoase, si sunt bogate in vitamine si antioxidanti. Dupa un studiu atent, olandezii au ajuns la concluzia ca pamantul nostru este perfect pentru culturile de afine.
Joris Wisse, consultant in pomicultură: “E foarte important sa gasesti un pamant bun. Cultura de afine este in plina expansiune si in Olanda, deoarece consumatorii apreciaza ca aceasta este o super hrana."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La randul lor americanii denumesc aceste fructe "supermancare". De altfel, si medicii confirma ca afinele intaresc sistemul imunitar si incetinesc procesul de imbatranire al celulelor.
Cristina Pelin, medic nutritionist: "Sunt bogate in antioxidanti, contin vitamina A, C, E si complex de B. Sunt un stimul si pentru creier, pentru activitatea celulara, sunt scazute caloric."
Tocmai de aceea olandezii au venit la Institutul de Cercetari Pomicole de la Maracineni, pentru a lucra pamantul nostru cu tehnologia lor. Afacerea are potential, mai ales ca occidentalii dau fara probleme 5 euro pentru un kilogram de fructe.
Anco Van Gardener, fermier: "Avem in jur de 20 de hectare cu coacaze, zmeura si afine. Avem o fabricuta pentru ambalat si facem profituri bune."
La noi, un kilogram de afine de munte costa aproximativ 25 de lei. Cele de cultura sunt cu 5 lei mai scumpe.
Dorin Sumedrea Directorul stiintific al Institutului de Cercetări Pomicole Mărăcineni: "S-a ajuns la 15-20 de tone la hectare si cu vanzarea catre export la un pret mediu de circa 3,5 euro pe kilogram. Sigur ca depinde de sezon, primele incep de la 5 euro, 5 si ceva."
Nicolae Oros, Direcţia Silvica Cluj: "Din pacate cererea pe piata interna este aproape nula, noi lucram pe piata externa cu nemtii, austriecii, spaniolii, unde obtinem profituri foarte mari. De anul acesta, congeland bob cu bob, preambalate, vom ajunge undeva la 2.500-2.700 de euro pe tona."
La fel de adevarat este ca pentru romani afinele nu sunt niste fructe ieftine, de aici si cererea destul de mica. In magazine costa si 77 de lei kilogramul. Pentru o caserola de 125 de grame, comerciantii cer 15 lei. Afinele din comert sunt in general aduse din strainatate pentru ca pe cele cultivate aici le cumpara altii.