Afacerea "viza de flotant" pentru un loc intr-o scoala mai buna. Cat platesc parintii pentru inscrierea in clasa I

11-02-2014 19:04

Parintii au intrat in lupta pentru un loc intr-o scoala buna. In Bucuresti, de exemplu, cei care vor sa-si inscrie copilul in clasa I la o unitate apreciata, aflata insa departe de casa, apeleaza la viza de flotant.

Adica isi schimba domiciliul in acte, cu ajutorul unui "binevoitor" care locuieste in apropierea scolii dorite. Iar nota de plata se apropie de 150 de euro.

E afacerea sezonului. O demonstreaza toate anunturile postate pe internet prin care parintii, dornici sa gaseasca un loc intr-o scoala buna pentru copilul lor cauta doritori sa-i ia in spatiu. Iar sumele oferite variaza intre 100 si 150 de euro.

Iata, de pilda, un parinte care isi doreste o scoala din sectorul 5: "Va dau 100-150 de euro. Dar am rugamintea sa nu aveti alti copii luati in spatiu. Nu vreau sa fie 10 la aceeasi adresa, am auzit de astfel de cazuri. Mergem cu actele, nu aveti nicio neplacere din partea mea"

Pe internet ii gasim si pe cei care se ofere sa ia in spatiu contracost.

Iata cat cere un individ din sectorul 3 care locuieste langa o scoala cautata: "Vreau 100 de euro, cel mai putin 400 de lei. Veniti cu copia dupa certificat de nastere, etc."

Toate aceste artificii la limita legii la care recurg parintii se intampla pentru ca si in acest an cel mai important criteriu pentru inscrierea la scoala ramane domiciliul. Adica prioritate in scoala au copiii care locuiesc in zona respectiva.

Conform criteriilor generale stabilite de Ministerul Educatiei, prioritate au si in acest an copiii cu un grad de handicap, orfanii si cei care mai au frati in scoala respectiva.

Potrivit legii, copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august 2014 vor fi inscrisi obligatoriu in clasa pregatitoare. La fel si cei care implinesc 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie 2014, daca dezvoltarea lor este corespunzatoare.

Inscrierea se va desfasura in 2 etape, intre 24 februarie si 14 martie si 25 martie-4 aprilie.


VIDEO PROTVPLUS.RO