ADMITERE 2014. Surpriza in topul celor mai vanate facultati din Capitala. Tinerii vor la Geografie ca sa "lucreze la meteo"
Aproape 100.000 de tineri vor deveni in urmatoarele zile studenti in anul intai la o facultate de stat. Cele mai mari universitati au tras deja linie dupa inscrieri si se pregatesc sa ii cearna pe absolventii care au le-au trecut pragul.
Veti vedea imediat ca topul celor mai vanate facultati e plin de surprize. Multi tineri vor geografie ca sa lucreze la meteo. Sau limbi moderne aplicate ca sa se ocupe de marketing. Topul celor mai dorite specializari e condus de Universitatea din Bucuresti, unde pe cele 10 locuri pentru Limbi Straine Aplicate s-au inscris 850 de candidati. Adica 85 de tineri se lupta pentru fiecare scaun din sala de curs. Iata de ce: nu vor buchisi literatura, ci vor fi pregatiti de profesori sa se foloseasca de germana, rusa sau franceza in domenii actuale si cu salarii mari: marketing, drept si economie.
In Bucuresti, lista facultatilor cu o concurenta masiva incepe cu Geografia, de unde multi spera sa iasa meteorologi, o slujba care, in ultimii ani, a intrat puternic in audiovizual. Concurenta mare si la Administratie si Afaceri la ASE, o facultate care ii ajuta pe tineri sa devina consultanti. Toate au intre 6 si 9 absolventi pe un loc.
"La Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, numarul dosarelor depuse este cu certitudine mai mic fata de anul trecut, dar explicatia este pur tehnica. Examenul se da simultan la toate facultatile, asa ca nu te poti inscrie de doua ori. Altfel, diploma care ofera certificare internationala este la fel de ravnita" a relatat Adriana Stere, corespondent ProTv.
"Specializarea, pe primul loc medicina generala, cum se spunea pe vremuri, stomatologia, farmacia fiind niste pozitii foarte atragatoare nu doar pentru Romania, ci si pentru Europa" a explicat Doina Plesca, decan Universitatea de Medicina.
In timp ce unii viseaza la o cariera peste hotare, pasionatii de inginerie mizeaza pe numarul mare de oferte de angajare, facute de companiile industriale. Nu e de mirare ca Politehnica din Capitala si-a adjudecat 15% din noul lot de absolventi de liceu din intreaga tara.
Revenind la ASE, numarul celor inscrisi a crescut si aici dar motivul real e cel legat de regulamentul de admitere. In acest an a fost eliminat examenul de admitere si conteaza doar nota de la Bac.
Fara surprize sunt cifrele de la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza, cu 6 doritori pe un loc. Interesul crescut in ultimii ani se explica prin faptul ca meseria de politist e una sigura ca sa nu mai vorbim de statutul social pe care il ofera un post de ofiter.
Altfel, in total, Universitatile de stat ofera 63.000 de locuri fara taxa si inca 35.000 cu plata.