Adevarate trufandale! O cireasa costa cat trei paini!
Trufandalele, care vin oricum de peste mari si tari cu preturi piperate, au trecut in acest an prin doua cresteri de pret, fara nicio legatura cu specula.
Intai, a fost criza globala, apoi, influenta euro. Ambele au facut ca in piete, dar si in magazinele obisnuite, ciresele si capsunile sa se vanda aproape la bucata.
Se vand cutii cu trei, patru sau cinci bucati. Cireasa mai voinica ajunge sa coste 3 lei. Cele mai suple, 2, 50 lei. Si, evident, toate sunt prevazute de la natura cu codita si sambure, deci beneficiul real e minor.
Parintii regreta ca s-au apropiat de stand. Copiii nu inteleg asta si pun pe furis in cos capsuni la 50 de lei kilogramul si struguri la 20, pe care cei mari le gasesc abia la casa. Adultii isi pun din start pofta-n cui. Sau cumpara, formal, o cireasa per membru de familie.
Pana acum un an, se mergea pe ideea integrarii globale a pietei alimentare, astfel incat sa ai, indiferent de sezon, la preturi acceptabile, trufandale din orice alt colt al lumii. Intentie esuata momentan, de vreme ce, in toata lumea, fructele au primit un plus de 15-20 de procente. Unde mai pui ca, in Romania, cresterea euro a mai piperat marfurile cu 15%. Asadar, multe produse risca sa ramana exponate de vitrina si ilustrate in cartea de botanica.
In en gros-ul de cruditati, proportia dintre marfa pe euro si cea autohtona este socanta. In 2009, vor intra cu forta in categoria trufandalelor pana si ridichiile, castravetii si salata, asa ca, daca aveati in plan sa deveniti vegetarieni, mai bine uitati.