Adapostul pentru caini din Onesti, inchis dupa ce ONG-urile au reclamat conditiile in care sunt tinute animalele

17-12-2015 13:23


Adapostul pentru cainii fara stapan din Onesti, care apartine primariei, a devenit un lagar al mortii, semnaleaza mai multe ONG-uri, de luni de zile.

Abia acum, dupa plangeri repetate, filme puse pe internet si imagini sinistre, cu animale numai piele si os, Directia Sanitar Veterinara a venit in inspectie. A gasit atatea nereguli incat a inchis adapostul. Au ramas insa inauntru peste 400 de caini, in loc de 250 cat permite spatiul. Iar iubitorii de animale spun revoltati ca maidanezii de aici sunt lasati sa moara de foame, fara cele mai elementare ingrijiri.

In fotografiile facute acum cateva zile de iubitorii de animale si postate pe Facebook, se vad mai multi caini care zac in suferinta. Sunt numai piele si os si plini de rani. Voluntarii care au trecut prin adapostul din Onesti spun ca locul e un Iad pentru animale.

Lidia Zahiu, reprezentant asociatie de protectie a animalelor: "E un lagar de exterminare. Cateii nu primesc de mancare decat cand o asiguram noi, voluntarii. Majoritatea au raie si atat timp cat nu sunt vaccinati si deparazitati apar si alte complicatii."

Ioana Iacob, reprezentant asociatie de protectie a animalelor: "Am vazut si niste instrumente care ni s-au parut a fi de batut animalele."

Aparatorii animalelor spun ca in adapost cainii bolnavi nu sunt separati de cei sanatosi, si nici macar cei vii de cei morti, asa cum prevede legea. Nu exista sala pentru sterilizari, iar cand o asociatie s-a oferit sa castreze gratuit animalele a fost refuzata. Inspectorii de la Autoritatea Sanitar Veterinara Bacau au inchis acum adapostul pentru toate aceste nereguli.

Florin Balta, purtator de cuvant DSVSA Bacau: "S-a constatat neasigurarea spatiului suficient de cazare in adapost, gasindu-se 421 de caini in timp ce capacitatea existenta permite adapostirea de 250 de caini. Administratorul unitatii a fos sanctionat cu amenda de 2000 de lei."

In ciuda masurii, administratorul sustine in continuare ca animalele sunt bine ingrijite.

Marian Lupica, sef serviciu ecarisaj Onesti: "Da, sunt caini bolnavi. Din 340 de caini am 24 de caini sub tratament. Dintotdeauna am avut hrana suficienta se vede si pe ei ca nu sunt slabi pentru ca noi chiar iubim animalele."

In Onesti, niciun caine comunitar nu va mai fi luat de pe strazi si dus la adapostul Primarie, pana cand spatiul nu va fi modernizat. In privinta starii animalelor din adapostul primariei, nimeni nu este anchetat.

VIDEO PROTVPLUS.RO