Actori din Constanța, îndrumați de psihologi, ajută copiii cu părinții plecați în străinătate
Într-un efort comun, mai mulţi actori din Constanța, îndrumaţi de psihologi, au pornit de miercuri un proiect destinat copiilor ai căror părinţi sunt nevoiţi să lucreze în străinătate.
Prin intermediul unei piese de teatru, specialiştii încearcă să le demonstreze celor mici că nu au fost abandonaţi şi că pot reuşi în viaţă chiar dacă unul sau ambii părinţi sunt departe de ei. Peste 100.000 de copii din România sunt în această situaţie, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Iniţiatorii proiectului susţin că spectacolul a fost inspirat din duritatea unor cazuri sociale reale. Este o poveste plină de dramatism și emoție despre discriminare, abuzuri, dar și despre omenie și sacrificiu.
Personajul principal al spectacolului este Robert, un copil de la țară ai cărui părinți pleacă la muncă în Spania, unde sunt arestați pentru un furt comis din cauza sărăciei.
Georgiana Rusu, manager de proiect: "Ne dorim ca aceşti copii care urmăresc acest spectacol să tragă câteva învăţăminte, cum ar fi lecţia tolerantei despre cum să ne comportăm cu cei din jurul nostru, cu cei care sunt în aceiaşi situaţie cu cea a personajului principal Robert, iar dacă ne găsim în situaţia lui, în care avem plecaţi părinţii în strainante, să scriem, să citim, să ne preocupăm de ceea ce avem de făcut pentru că pe mai târziu să fim oameni de valoare. "
Finalul piesei este însă unul pozitiv în care personajul principal reuşeşte să devină un mare scriitor.
Spectator: "Mie mi s-a părut spectacolul foarte frumos. Pentru că Robert nu a renunţat de a-şi vedea familia şi a trecut peste toate obstacolele"
Nicholas: "Părinţii mei încă sunt plecaţi în Anglia pentru o lună şi 2 săptămâni şi îmi este foarte foarte greu"
Spectator: "Mi-a plăcut cel mai mult că Robert nu a renunţat să-şi vadă părinţii "
Silvia Stoian, psihoterapeut: "Evenimentele de genul acesta ajuta foarte mult, nu doar prin prisma mesajului care este transmis, ci prin sprijinul comunităţii/Deci idea de apartenenţa, ei se duc într-un grup şi grupul respectiv este laolaltă cu ei/Orice activitate care include copii, ajuta sub orice formă."
Potrivit Institutul Naţional de Statistică, aproximativ 100.000 de copii au cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Cei mai mulţi sunt în judeţele Suceava, Iaşi şi Bacău.