Credinciosii intra de luni in Postul Pastelui timp de 40 de zile. Traditiile pastrate cu sfintenie in Alba si Suceava

02-03-2014 20:02


Daca nu toti credinciosii pot sa manance doar fructe si legume, fara lapte sau carne, preotii spun ca ar fi bine de luni ca macar sa se abtina de la ganduri si vorbe rele.

Iar in satele noastre, de Lasata Secului, se tin frumoase traditii, ca incondeiatul oualor in Suceava sau dansul feciorilor cu masti in Alba.

Un ritual spectaculos din satele Ardealului este reinviat de feciorii din Cetea, judetul Alba, de Lasata Secului.

Ca sa alunge spiritele rele, 17 tineri poarta masti pentru a nu fi recunoscuti, iar pe haine au cusute fasii de panza de diferite culori. Colinda ulitele satului si, spre incantarea tuturor, executa un dans frenetic, cu tumbe si sarituri. Primesc in schimb bani pentru o petrecere de seara, unde este invitata toata lumea..

Conducatorul cetei poarta cu el un bustean legat cu lant, pe care il duce ca pe un trofeu.

"Este o traditie foarte, foarte veche, acesta este simbolul dacic care conduce toata ceata. Alungam toate spiritele rele din sat", a spus un baiat mascat.

"Pe urma intram in post si sa fim cuminti 40 de zile pana se termina postul", a spus un altul.

Oamenii ies la porti ca sa intampine ceata feciorilor.

"Este un ritual de initiere a tinerilor ca sa intre in randul razboinicilor, un ritual de exorcizare si totodata de purificare", a spus organizatorul.

In Bucovina exista alta traditie: ca si de Lasata Secului sa se faca oua incondeiate, dupa o tehnica straveche. Unele sunt impodobite cu margele, iar cei veniti la targ sunt impresionati de atat migala.

Tehnicile de lucru sunt complicate si presupun rabdare si talent.

"Se numeste tehnica in picatura. Transpunem pe ouale noastre modele nationale de pe laicerele noastre, de pe stergare, de pe camasile si iile noastre din Bucovina", a spus o taranca din Bucovina.

Acest francez stabilit in Romania are o tehnica aparte:

"Am vrut sa fac un ou special de costum traditional din Romania si am decupat in material ca un dentist, foarte fain", spune Christian Brun.

Anul acesta, sarbatoarea Pastelui atat la ortodocsi cat si la catolici va fi pe 20 aprilie.

VIDEO PROTVPLUS.RO