Uitati de parinti si pasati intre institutii. De ce nu functioneaza legea care ar trebui sa-i apere pe copiii "capsunarilor"
Copiii ai caror parinti muncesc in strainatate sunt ai nimanui. Asta desi o lege data in 2013 ii obliga pe adulti sa-si anunte plecarea cu cel putin 40 de zile inainte si sa spuna in grija cui raman cei mici.
In caz contrar, risca amenzi semnificative. Si totusi, dupa mai bine de un an, realitatea este alta. In multe judete nu s-a dat nicio sanctiune, iar institutiile de protectie a minorilor nu au facut nici un control, ca sa verifice daca prevederile sunt respectate.
Patru frati au ajuns intr-un centru de plasament din Iasi, dupa ce parintiilor nu le-a mai pasat de ei. Au plecat la munca in Cipru si i-au lasat in grija bunicii. Batrana s-a stins, iar copiii au ramas ai nimanui. De zece ani nu si-au mai vazut tatal, iar mama de un an.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Reporter: Ce au spus parintii?
Fata: Ca pleaca si ca se va intoarce in curand...
Reporter: Si?
Fata: Si nu s-a intors.
Legea 272, data in octombrie 2013, trebuia sa previna tocmai astfel de situatii. Mai mult, cei de la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala ar fi trebuit sa ii amendeze pe adultii iresponsabili. Impreuna cu asistentii sociali, sunt obligati sa intocmeasca o situatie clara a minorilor lasati in grija rudelor. Insa...
"Pe perioada anului 2014 nu am avut nici o campanie tematica pentru verificarea familiilor care sunt plecate in strainatate", a spus Costel Grojdea, director AJPIS Iasi.
''Noi nu putem sa ne autosesizam sau sa mergem prin sondaj in comunitati sau locuinte sa vedem daca sunt astfel de cazuri", a spus Sebastian Tocariu, director AJPIS Botosani.
Sesizarile, spun acesti inspectori, ar trebui facute de asistentii sociali. Cei din urma insista ca nu e treaba lor, ci a serviciului public de asistenta sociala.
"Per total, numarul copiilor ai caror parinti sunt la munca in strainatate a crescut in 2014 fata de 2013. SPAS-ul stie ca trebuie sa monitorizeze o astfel de situatie. Noi o sa venim in plus si ajutorul acestor SPAS-uri si cu o metodologie de evaluare a situatiei copilului", a spus Gabriela Coman, presedinte Protectia Copilului.
Adica abia acum, dupa mai bine de un an, responsabilii realizeaza ca nu au metodologie. Iar in tot acest timp, cei care sufera sunt copiii, desi au o lege care ar trebui sa ii protejeze.
O statistica din 2012 arata ca in Romania 350 de mii de copii au un parinte plecat la munca in strainatate, iar peste 120 de mii ambii parinti.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, munca, parinti, strainatate, abandon,
Dată publicare:
04-02-2015 17:49