Copiii care au crescut in spatele gratiilor. Ce se intampla in realitate intr-o scoala de corectie din Romania

Dată publicare: 04-02-2015 16:47
Dată actualizare: 10-02-2015 00:40


Nu e iadul pe pamant, dar nici paradisul copilariei. Dar e locul unde sute de copii, adolescenti si tineri din Romania cresc departe de familie, in centrele de detentie pentru minori.

 Cu totii am auzit in copilarie de sperietoarea “scolilor de corectie”, unde vom ajunge daca vom fi rai. In realitate, sansele de a ajunge intr-un astfel de penitenciar sunt mai degraba mici: din aproximativ 10.000 de cazuri de violenta pe an in randul elevilor, mai putin de 1% se incheie dupa gratii. Nu e de mirare ca pentru multi, scolile de corectie sunt doar o poveste de speriat copii.

Scolile de corectie, insa, iar povestile pe care le ascund nu sunt fericite. In cele 4 centre de detentie din tara sunt inchisi 37 de minori condamnati pentru omor. Corespondentii Stirilor ProTV au aflat cateva dintre povestile lor, prezentate intr-un reportaj exclusiv realizat in centrul de detentie de la Craiova.

Florin a ajuns dupa gratii cand avea doar 15 ani. A trecut de atunci mai bine de jumatate de deceniu. „Eram un copil mai nebun, fugeam de acasa, furam, ma luam de lume pe strada fara motiv”, povesteste tanarul. „Intr-o seara am ajuns la o discoteca. Eram cu prietena mea si cineva tot incerca sa se ia de ea. Am vrut sa-l evit, el a iesit afara, ma astepta cu o sticla de bere in mana, a vrut sa ma taie. L-am lovit si asa am ajuns aici. Nu l-am lovit tare, dar cazatura a fost dura. La 18 zile dupa aceea a murit. Am fost arestat pentru omor deosebit de grav.

Viata lui Florin in centrul de detentie este foarte diferita. „Inainte”, spune el, „scoala insemna pentru noi distractie. Ma duceam la scoala doar pentru pauze si sport”. Acum s-a indragostit de citit si devoreaza romane de dragoste. Si afirma ca ajuns sa realizeze ce este binele si ce este raul.

Bogdan mai avea cateva luni pana la majorat cand a fost implicat intr-o crima oribila. Un barbat de 28 de ani si prietena sa au fost ucisi in bataie iar apoi cadavrele arse. Faptasii: un grup de tineri, printre care si Bogdan, care voiau sa fure de la victima drogurile pe care barbatul se pare ca le trafica. Bogdan are acum de ispasit o pedeapsa de 15 ani.

Cum se maturizeaza acesti tineri dupa gratii? Devin mai buni sau mai rai? Le pare cu adevarat rau de faptele lor sau pur si simplu asteapta sa scape cat mai repede? Poate ca nici macar ei nu au raspunsuri clare. Psihologii si pedagogii incearca sa ii ajute, insa doar viitorul ne va spune daca inchisoarea i-a ingenunchiat - sau le-a dat o a doua sansa in viata.


VIDEO PROTVPLUS.RO