A scăzut numărul firmelor care oferă angajaților prime sau cadouri. Ce valoare au coșurile oferite
Comparativ cu perioada Crăciunului, a scăzut numărul firmelor care își răsplătesc angajații de Paște. Mai exact, cu opt la sută.
Potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare, doar 70 la sută dintre companii acordă beneficii cu ocazia sărbătorilor. Cele mai apreciate sunt primele în bani și tichetele.
Puțin după orele prânzului, în centrul Bucureștiului, dintr-o mașină plină, angajații unei companii își primeau cadourile de Paște.
Femeie: ”Acesta este al fetei mele! M-a rugat să îl iau eu. Al fetei mele, eu nu am primit încă. Poate primesc și eu! Am primit și de 8 Martie și de 1 Martie”.
Cadouri vor primi și angajații unei companii de publicitate. Managerii au alocat între 200 și 500 de lei pentru coșurile de Paște.
Ce fel de beneficii oferă firmele de Paște
Ana Velea, manager de operațiuni în cadrul unei companii de publicitate: ”Noi, în fiecare an, pregătim pentru angajați câte un coș cu bunătăți ale brandurilor pentru care lucrăm. Astfel, fiecare coleg ar putea merge acasă cu coșul de Paște și ar putea să se mândrească în fața rudelor cu un ambalaj cu design făcut de el sau cu alte branduri cu care a lucrat”.
Totuși pandemia a influențat și modul în care sunt recompensați angajații. Potrivit unui studiu realizat de platformă de recrutare eJobs.
O treime dintre companii oferă cu ocazia Paștelui prime în bani și puțin peste un sfert își recompensează echipele cu vouchere sau tichete cadou.
Coșurile cu produse tradiționale, odată preferatele angajatorilor, sunt oferite doar de 13% dintre aceștia. În alte firme se dau zile libere, se fac petreceri în echipă, tombole cu premii sau se acordă tichete de vacanță.
Bogdan Badea, manager eJobs: ”Acum, logistic este un coșmar să distribui 300 de coșuri către 300 de locuri diferite, chiar și într-un oraș ca București. Având în vedere că mulți nu au mai venit de câteva luni de zile la birou este destul de greu. Tot ceea ce înseamnă bani, tichete cadou, tot ceea ce înseamnă voucher este practic folosit acum pentru că este mult mai ușor pentru companii să o facă”.
Creșteri salariale de maximum 11%
Cele mai multe companii, 37 la sută, au alocat un buget cuprins între 100-200 lei per angajat pentru cadourile de Paște. 27% au mers pe valori între 200 și 400 de lei și doar 21 la sută au acordat prime și bonusuri cuprinse între 400 și 800 de lei.
Potrivit studiului, prime mai mari de 800 de lei au fost oferite în doar 15 la sută dintre firme. Primăvara anunță și creșteri salariale.
Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane: ”Creșterile salariale pe care companiile le au în vedere pentru perioada următoare sunt sub lupa a ceea ce se numește precauție și asta pentru că mediul economic este în continuare cu mare lipsă de predictibilitate”.
Anul acesta, specialiștii în resurse umane estimează creșteri salariale cuprinse între 6 și 11 procente.