Rafturile cu ouă se golesc în magazinele din România. Cu cât crește consumul de Paște
De pe nicio listă de cumpărături nu lipsesc ouăle. De Paște, consumul crește cu 50%, iar într-o astfel de perioadă mâncam peste 300 de milioane.
În piețe și superpermarketuri rafturile se golesc în doar câteva ore. Aveți grijă, însă, de unde le cumpărați. Nu le luați cu mult timp înainte, nici pentru vopsit și nici pentru gătit.
Zi de zi rafturile unui stand de ouă din piață Obor se golesc, iar de trei ori pe săptămână administratorii le realimentează cu peste 6.000 de ouă.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Reporter: "Câte ouă dați pe zi?".
Laura Bănoiu, vânzătoare ouă: ''În jur de 1.000, 1.500, 2.000 mii. Vin, cumpără câte două cartoane, trei cartoane... Cumpără pentru familie".
Reporter: ''Câte ouă ați luat?".
Cumpărător: "60. Punem la drob, vopsim, la cozonac...".
Reporter: "În mod normal luați atâtea ouă?".
Cumpărător: "Nu, doar de Paști, că se cuvine să luam câteva în plus".
Un ou poate să coste între 80 de bani și aproape 2 lei în funcție de fermă, de rasa găinii și de modul de creștere.
Cea mai mare nelămurire este legată de tipul de ou folosit la vopsit.
În săptămână Paștelui, un hypermaket vinde în medie 10.000 de cofraje. De găină sau de prepeliță, bio sau gata fierte și vopsite, strălucitoare sau cu desene. Unele au un cod QR pe care dacă îl scanați aflați proveniența, detalii despre fermă, dar și ziua în care au fost colectate din cuibar.
Un român consumă lunar aproximativ 14 ouă, cel de la țară cu două în plus față de cel de la oraș, așa că într o luna cu sărbătoare, cum e acum Paștele, românii ajung să mănânce aproximativ 330 de milioane de ouă. Nu ne miră asta, pentru că, la un simplu calcul, pentru o masă mică și doar la preparatele princiapale cum ar fi ouă vopsite, pască, drob, cozonac folosim minimum 40 de ouă. Dar urmează prăjitura , maioneaza ori rulada, așa că numărul crește.
Consumul, în mare parte, este din producția internă. Însă importăm 280 de milioane de ouă anual și dăm la export puțin peste 230 de milioane. Am ajuns însă să cumpăram de la alții mai scump, două oua cu un leu, și să vindem trei ouă cu un leu.