A renuntat la jobul dintr-o multinationala si si-a facut propria plantatie cu agrise. Ce profit scoate la hectar
Agrisele, fructe de padure de un rosu aprins, bogate in vitamina C, ii cuceresc pe romanii iubitori de mancare sanatoasa. Pentru ca cererea e mare, un tanar din Iasi si-a amenajat o plantatie cu agrise.
Un singur copacel da chiar si 6 kilograme de agrise, mai mult decat zmeura sau murele.
Alin are 34 de ani si pana nu demult lucra pentru o companie multinationala. I-au placut intotdeauna fructele de padure si acum a ajuns propriul sau angajat. Intr-un sat de langa Harlau, Iasi, are o plantatie de zmeura, mure si coacaze. Si-a diversificat cultura si cu agrise.
"Agrisul poate preveni foarte multe boli. Nu sunt specialist si nu stiu sa va zic, dar am citit ca sunt eficiente pentru boli de oase, pentru protejarea inimii si pentru foarte multe altele", explica el.
Este al doilea an in care cei 100 de arbusti rodesc, dar abia peste alti doi ani vor ajunge la maturitate si se va amortiza investitia.
Alin Aignatoaie, producator fructe de padure: "Am incercat cu o plantatie foarte mica de zmeura, am vazut ca este cerere foarte mare si am incercat sa merg pe ideea de diversificare. Am gasit informatia despre agrise pe un site, la o pepiniera si am luat de curiozitate. Apoi am vazut ca fructul este placut gustos si foarte cautat si vreau sa extind."
Alin si-a facut un cont de Facebook si spune ca niciun magazin nu ar vinde atat de bine pe cat de repede reuseste el sa isi valorifice fructele, cu ajutorul internetului.
Silvia Dobos, clienta: "Sunt foarte bune pentru sanatate , contin si vitamina C si fac bine pentru organism."
Florin Slabu, client: "Daca tot fumam mult si mancam prost, merita depus un efort in a cauta sa ne hranim si cu bunuri facute de natura."
Langa Suceava, in comuna Moara, exista chiar o pepiniera de arbusti de agris. Un pomisor se vinde cu opt lei.
"De cativa ani a inceput sa fie foarte cautata planta de agris si fructul are cerere foarte mare. Are vitamina B si are vitamina C de 15 ori mai mult decat portocalele", explica proprietarul pepinierei.
Pentru un hectar cultivat cu agrise, investitia este de 10.000 de euro. Primele semne de profit vin insa dupa patru ani, cand un hectar poate produce fructe in valoare de 20.000 de euro pe an. Un kilogram de agrise costa aproximativ 15 lei.