Au investit in culturi de zmeura, iar acum se bucura de afaceri de succes. Ce sume s-au cheltuit pe sere

Dată publicare: 04-07-2015 08:41
Dată actualizare: 07-07-2015 00:30


Cine a fost inspirat si a investit intr-o cultura de zmeura, se bucura astazi de o afacere de succes! Dupa ani de munca pe platantie, micii afaceristi strang primele profituri, iar unele chiar sunt consistente.

Soiurile de zmeura aduse din strainatate au prins radacini bune pe pamant romanesc si au dat roade imbelsugate. Fructele sunt la mare cautare in pietele din Romania, dar si in cofetarii!

Stefan s-a intors acum cativa ani din Italia si toti cei 20.000 de euro agonisiti i-a investit intr-o cultura de zmeura. O miscare buna, avand in vedere ca, dupa 3 ani, recolta i-a depasit asteptarile.

Stefan Fodor: "Momentan, am 8 soiuri care sunt sub licenta poloneza si au o productie de 8 - 10 tone la hectar."

Cel putin 5 luni de acum incolo, micul afacerist sta linistit, pentru ca are ce culege! Asta inseamna o perioada bogata in vanzari si contracte, care-i asigura venituri substantiale.

Spre deosebire de zmeura de padure, care poate fi culeasa doar o luna pe an, aici prima recolta a inceput in luna iunie si va tine pana la prima bruma. Mai mult, fructele sunt de 3 ori mai mari decat cele salbatice. Tocmai acest aspect i-a atras pe clienti. Asa ca zmeura ajunge pe mesele clujenilor sau pe torturi si prajituri in cofetarii.

Mama este ajutorul de nadejde al clujeanului. Cutiile aratoase cu zmeura pe care ea le pregateste ajung zilnic in pietele din Cluj si se vand cu 10 lei.

In localitatea Sard, din judetul Alba, o romanca - venita tot din Italia - a pus pe roate propria afacere cu zmeura, crescuta in solarii. La fel ca Stefan, a investit in cultura 20.000 de euro. Avantajul unui astfel de soi este ca rodeste din primul an - cam 300 de kilograme de zmeura! In plus, strange de fiecare data doua recolte.

Elena Tima: "Prima incepe din 1 iunie si se termina cam acum - prima recolta. Face o pauza de doua saptamani si incepe a doua recolta."

Marfa si-o vinde in propriul magazin. Un kilogram de zmeura ajunge sa coste, in piete, intre 20 si 30 de lei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO