Cat de mult se poate castiga din viermi de matase si duzi. In Romania exista momentan o singura plantatie

Ultima actualizare: 23-06-2015 07:02

O industrie in care pe vremuri excelam - cea a viermilor de matase - are mari sanse sa reinvie. In plus, cei care vor sa-si incerce norocul primesc, mai nou, subventii.

Profitul se dubleaza, daca oamenii investesc, si in livezi de duzi. Viermii mananca frunzele acestor arbori. In plus, dudele deshidratate sunt produse la moda extrem de sanatoase, care se vand si cu 150 de lei kilogramul.

15 kilometri de Ramnicu Sarat, in judetul Buzau, Adrian Enescu a cumparat o livada de duzi pe un hectar. Plantatia este singura din Romania. Arborii sunt in aceasta perioada incarcati de fructe dulcegi. Pline de proteine, vitamina C, fier si antioxidanti, dudele sunt fructe extrem de sanatoase. Daca sunt deshidratate, pretul lor ajunge si la 150 de lei pe kilogram, in magazinele bio. Pe un hectar se pot planta 400 de duzi, iar intr-un an bun, productia este de cel putin 8 tone de fructe. Profitul este asadar mare, iar costurile cu intretinerea destul de mici.

Necesita lucrari de igienizare, de combatere a bolilor si daunatorilor, in special omida paroasa. Un hectar de plantatie de dud se poate intretinere cu 2-3 mii de lei. Plantatiile de dud pot fi usor asociate si cu cresterea viermilor de matase - afacere profitabila pe vremuri. Frunzele acestor arbori sunt unica hrana pentru micile vietati.

Fostele fabrici, cum este si aceasta din Buzau, unde se prelucrau gogosile viermilor de matase, au fost lasate in paragina si s-au distrus. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca plantatiile de dud aproape ca au disparut, iar viermii de matase nu au mai avut ce sa manance. De anul acesta Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura acorda subventii agricultorilor care vor sa investeasca din nou in cresterea viermilor de matase. Exista insa si unele conditii.

Claudia Stelea, director executiv APIA Buzau: "Sa faca dovada achizitiei a minim 10 cutii de oua de viermi de matase de minim. Fiind vorba de un sprijin cuplat, este legat de obtinerea unei cantitati de minim 15 kg de gogosi crude pentru fiecare cutie"

In acest moment, in Romania, se mai cresc viermi de matase doar la Stoenesti, in Valcea. O familie de acolo tese din borangicul obtinut ii populare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!