A plecat din Olanda natala si s-a mutat langa Sibiu, sa faca agricultura. "E paradis Romania, paradis pentru fermieri"
"Tara voastra nu este un paradis pentru toata lumea, dar agricultorii nu ar avea de ce sa se planga", spune o olandeza, care s-a mutat intr-un sat de langa Sibiu.
Femeie harnica, ea a luat in arenda trei hectare de pamant, pe care le munceste impreuna cu sotul si vand fructe si legume domnilor de la oras. "Noi suntem la serviciu si nu mai avem timp de agricultura", le spun vecinii romani olandezilor.
In papuci de gradina si pantaloni scurti, doamna Agnes are timp pentru ceea ce multi dintre satenii din Sarata, langa Sibiu, nu mai gasesc vreme si uneori nici dispozitie. De profesie agronom, a descoperit acum opt ani Transilvania si de cinci ani lucreaza pamantul impreuna cu sotul ei. Cu 40.000 de euro, au cumparat si renovat o casa batraneasca. Au amenajat si o plantatie cu fructe de padure si o sera cu rosii, ardei si vinete.
Agnes Jansen: "In Olanda aveam 250 metri patrati langa casa. Romania are pamanturi foarte bune si e pacat sa nu lucram pamantul. Romania face mult import de legume si fructe, in loc sa cultive. I-as sfatui pe agricultorii de aici sa ramana in Romania, sa nu plece din tara, si sa faceti o microferma sau o afacere proprie, sa aiba initiative. Si un pic de rabdare, trebuie si rabdare. E paradis Romania. Paradis pentru agricultura."
Femeia s-a convins ca Romania este un paradis acum opt ani, cand a ajuns prima data in vizita, in Transilvania. A revenit apoi cu niste prieteni si s-a stabilit langa Sibiu. Acum, are in arenda trei hectare de teren pe care cultiva legume certificate bio.
Agnes Jansen: "Zmeura se simte bine la Sarata, noi suntem mai la munte. Si zmeurei ii place la poalele Negoiului. E mai sanatos aici, zmeura de munte. E din Polonia, Polka se numeste soiul."
In fiecare sapatamana, pregateste ladite cu legume pentru 20 de familii de la oras. "Sapatamana asta: rosii cherry, ardei, o vanata, dovleac Hokaido, sfecla elvetiana, patrunjel cret, un dovelac sweet si plasa cu ceapa si sfecla rosie. O astfel de cutie e 25 de lei. Am si cu cantitati mai mari - 35 de lei" - explica Agnes.
Vecinii stiu ca olandezii muncesc mult si ii admira pentru asta.
Agnes este fericita ca face in fiecare zi ce-i place. Vrea sa isi extinda afacerea, insa ar trebui sa se asocieze si cu alti tarani romani, care deocamdata sunt reticenti la astfel de idei.