Au slujbe bine platite la oras, dar aleg sa fie zilieri la culesul strugurilor. "E facut mai aproape de sufletul tau"
"Muncesc pentru vinul meu", este un concept nou, promovat de anumite podgorii din tara. Astfel, cumparatorii devin pentru o scurta perioada lucratori la vie, si prind cate ceva din secretele meseriei.
Daca isi doresc pot participa la toate muncile pana cand strugurii ajung licorea pe care o apreciaza atat de multi oameni. Ideea, desi noua, a prins foarte bine in comuna Cotnari, acolo unde familia Varzari are in proprietate 50 de hectare de vie. Pentru a-si fideliza clientii, proprietarii le-au propus amatorilor sa-si recolteze singuri via.
Mihai Bolohan, client: “In loc sa cumparam vinul de undeva, noi am dorit sa ne facem vinul din soiul Grasa de Cotnari de la fata locului"
O familie a venit de la oras cu intentia clara de a retrai experienta culesului. “Sa-l culeg eu, sa-l ating, sa-l gust primul must...e ceva parca...iti confera garantia ca e ceva facut mai aproape de sufletul tau”
Dupa cules, acasa la viticultor ii asteapta alte munci. Descarcatul, separatul bobitelor de ciorchine si apoi tescuitul. Proprietarii podgoriei nu s-au gandit inca sa ii taxeze in vreun fel. Oamenii achita doar vinul pe care il iau acasa.
O experienta inedita au avut asi iubitorii vinului aspru de Dobrogea, unde vizitatorii au lucrat dupa aceleasi reguli ca zilierii. Ziua de cules a inceput cu protectia muncii. Printre culegatori, este si Andrew, venit din Toronto sa predea economie la o scoala privata din Bucuresti.
Aura, a carei zi de nastere este maine, este cea care a reusit sa umple cele mai multe ladite si a castigat astfel sticla de vin pusa la bataie de crama. Si cum orice vin bun trebuie insotit de mancare pe masura, zilierii de ocazie au fost rasplatiti cu carne fripta si cartofi facuti in cuptor de lut, la foc de lemne. Iar banii pentru ziua de cules i-au donat scolii din localitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, vin, zilieri, must, podgorii, struguri, cules,
Dată publicare:
26-09-2015 18:01