Un nou an universitar, aceleasi probleme. Suma ridicola la care au ramas bursele sociale: "Nu se poate trai din banii astia"
A inceput anul universitar, iar primii studenti s-au intors de luni la cursuri. Tinerii le-au reamintit oficialilor inca din prima zi ca una dintre cele mai serioase probleme ale lor este cea a burselor aproape simbolice.
In unele universitati, cele sociale nu depaseasc 90 de lei lunar, bani din care nimeni nu are cum sa traiasca. Situatia s-ar putea schimba, daca statul le-ar acorda subventii pe toata perioada studiilor, asa cum se intampla in Occident
O tanara a venit de la Chisinau ca sa studieze finante in Bucuresti. ''Imi place pur si simplu economia si vreau o specializare in domeniul asta", spune ea.
Si nu e singura. "Vreau o cariera in finante-banci, de asta am si ales domeniul", a spus o alta tanara.
Pavel Nastase, rectorul ASE': "La ASE am avut un numar record de candidati, am revizuit planurile de predare, dar vrem sa folosim si metode moderne de predare.''
Precauti si incercati de teama ca nu e usor deloc sa-ti gasesti un job bun, colegii lor mai mari vin cu sfaturi.
''Sa ia in serios facultatea, sa faca voluntariat si internship, sa se gandeasca de acum sa-si imbogateasca CV-ul'', spune o studenta.
Si chiar sa se angajeze pentru ca taxele sunt din ce in ce mai mari iar bursele infime. In special cele sociale.
Andrei Vasile, secretarul general ANOSR: ''Dau 80-90 de lei, iar cele de studii si de merit nu sepasesc 500 de lei. Nu se poate trai cu acesti bani.''
Problema s-ar putea rezolva daca tara noastra ar pune la punct un sistem de credite subventionate pentru invatamant, pe modelul celor din strainatate.
In bugetul Educatiei nu sunt bani pentru marirea burselor, insa ministrul Educatiei spera sa rezolve si aceasta problema cu ajutorul fondurilor europene.
In astfel de conditii, nu e de mirare de ce tinerii romani aleg, in numar tot mai mare, sa studieze in strainatate. In tari precum Danemarca, Anglia, Franta, Statele Unite ale Americii sau Canada primesc burse care le acopera cheltuielile pentru scoala sau se pot imprumuta de la stat cu dobanzi subventionate. Banii ii restituie abia dupa ce se angajeaza.