A ieșit la cumpărături cu punga pe cap: „Virusul intră pe lângă ochi”
După două zile în care haosul din piețe a pus în pericol toate eforturile făcute până acum pentru a opri răspândirea noului virus, vineri lucrurile s-au mai calmat.
Protejați cu măști, oamenii au așteptat răbdători la cozi rezonabile, mai ales că au înțeles că produsele specifice sărbătorii de Paște, ajung pentru toată lumea.
Deși crescătorii n-au mai avut voie să meargă în târguri cu turmele, s-au organizat și după ce au sacrificat mieii la stână, i-au trimis la oraș. Așa se face că în marile piețe, oferta era și vineri bogată. Oamenii au putut să își aleagă după pofta inimii și după buzunar, dar și în condiții de siguranță, pentru că marcajele de pe pardoseală și afișele le-au reamintit că numai așa se pot feri de o eventuală contaminare.
Vânzător: „Sunt miei proaspeți, sacrificați noaptea, îi aducem în comnditii sanitare. îi așteptăm să vină. toată lumea păstrează distanță. marcaje pe toate aleile, ne conformăm.”
În ziua care de obicei este cea mai aglomerată din Săptămâna Mare nu e aglomerație. Oamenii își cumpără miel, dar păstrează distanța socială. Lumea a înțeles îndemnurile.
Asta după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a-i convinge pe români să nu se mai înghesuie.
Unii și-au luat chiar măsuri suplimentare de protecție.
Bărbat: „Indiferent câtă masca ai avea sau ochelar, cum aveți dumneavoastră, virusul intră pe lângă ochi și atunci protecția trebuie făcută în așa fel, cu așa ceva. Nu e suficient doar o mască. Singura varianta ar fi această protecție, adică o pungă transparentă.”
Și la Galați, oamenii au fost rugați să păstreze distanța de siguranță, ba chiar au fost puse la intrare covorașe cu dezinfectant.
În Brașov, lumea părea mai preocupată de oferte și de prețuri.
Forfotă a fost și în Bistrița.
Femeie: „Azi am venit că nu luăm de miercuri sau joi, luăm de astăzi, ca să fie proaspete pentru sâmbătă și duminică, pentru duminică mai ales că e ziua de Paște.”
De acum toată lumea s-a mutat în bucătărie, unde greul de-abia acum începe.