Indicele UV, la un nivel periculos pentru sanatate in jumatatea sudica
Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza ca nivelul radiatiilor ultraviolete este crescut in toata jumatatea sudica a tarii, indicele UV fiind de 8 pe o scara de la 0 la 11+.
Ce este indicele UV?
Potrivit meteorologilor, indicele radiatiei ultraviolete este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Se calculeaza cu scopul de a ajuta oamenii sa se protejeze de aceste radiatii in conditiile in care cerul este senin.
Marti, totodata este 21 iunie, adica data la care are loc solstitiul de vara. Este practic cea mai lunga zi a anului, in care radiatiile ultraviolete vor fi prezente mai mult timp.
Valoarea indicelui UV
Valoarea indicelui UV este calculata, printre altele, in functie de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite in zile diferite in aceeasi localitate sau in aceeasi zi in localitati diferite.
Valoarea indicelui UV este intre 0 si 11+, o valoare de peste 8 fiind considerata periculoasa pentru sanatate.
Vezi aici, ce fel de piele ai si ce Factor de Protectie Solara (SPF) iti trebuie
Medici: Folositi creme cu protectie UV. Riscul de cancer de piele e mare
Medicii recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu temperaturi extreme sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume lichide, fructe, legume, sa evite consumul de alcoolul si de cafeaua si sa respecte sfaturile medicilor.
ANM prevede, pe termen lung, temperaturi care vor depasi 35 de grade, iar indicele de confort termic va creste, se arata intr-un comunicat de marti al Prefecturii.
In aceste conditii, specialistii recomanda populatiei ca in perioadele de canicula sa consume zilnic intre 1,5 si 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute.
"Oamenii trebuie sa tina cont de recomandarile pe care le facem in perioadele caniculare", a declarat marti, agentiei MEDIAFAX, subsecretarul de stat Raed Arafat.
De asemenea, medicii sustin necesitatea ca in fiecare zi sa fie consumate cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. In zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
"Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice", a spus subsecretarul de stat in MS.
Totodata, medicii mai arata ca pe parcursul unei zile ar fi recomandat sa fie facute cateva dusuri caldute, lasand apa pe piele. Aparatul de aer conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala.