Salariile impresionante câştigate de absolvenţii şcolilor profesionale. Cât de uşor se angajează
Şcolile profesionale din toată ţara se străduiesc să îi atragă pe elevi. Le promit burse şi un loc de muncă, după absolvire.
Chiar şi aşa, mai sunt aproape 22 de mii de locuri libere, iar peste două zile începe a doua etapă de înscrieri. Profesorii mizează pe absolvenţii din mediul rural, care vor să înveţe o meserie.
În ultimii ani, multe şcoli profesionale s-au inspirat din ţările europene, ca să aibă succes. Au atras firme care să investească în viitorul elevilor încă de pe băncile şcolii. În Cluj, de pildă, două companii, una de cosmetică şi una farmaceutică, oferă lunar burse de 400 de lei celor cu rezultate bune la învăţătură. Din păcate, însă, la specializarea pentru aceste domenii, chimie industrială, s-au ocupat doar 4 locuri din 28.
"Denumirea îi sperie pe elevi, având în vedere că majoritatea celor care se înscriu în şcoala profesională, se înscriu după examenele de corigență", a transmis Lucia Pop, director Colegiul Tehnic "Ana Aslan" Cluj-Napoca.
Andreea a absolvit anul acesta școala profesională. Încă de când era elevă, a făcut practică plătită la o companie de cosmetice. Iar după ce a terminat studiile, a fost angajată pe termen lung.
"Am făcut practică în decurs de 4 ani de zile şi am fost şi bursieră. Îi un loc de muncă curat, igienic", spune Andreea.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, 70% din locurile de la şcolile profesionale sunt goale. Şi aici, elevii primesc asigurări că vor deveni angajaţi.
"Toţi aceşti elevi din învăţământul profesional beneficiază de 200 lei bursă profesională în fiecare lună. Operatorii economici le oferă locul de muncă imediat după ce au dat examenul de absolvire", a transmis Speranța Unciu, inspector şcolar pentru Învăţământul Profesional şi Tehnic ISJ Bistrița Năsăud.
Firmele de construcţii, de exemplu, caută dulgheri, tâmplari sau meşteri în prelucrarea pietrei şi spun că îi găsesc foarte greu.
"Cel mai de jos pleacă undeva de la 2.500 lei în mâna pe lună, salariu net. Un om la birou pleacă de la 1.500", a transmis Nicolae Gîlvan, proprietar firmă de construcții.
Liceele profesionale din Timişoara au adoptat aceeaşi strategie. Multe restaurante din oraş au dezvoltat parteneriate cu ele. Iar absolvenţii devin angajaţii lor.
"Am făcut practică de la liceu, am terminat cu bacul. Momentan sunt ajutor de bucătar, într-o scurtă perioadă de timp sper să ajung şi bucătar", spune George, absolvent al școlii profesionale.
Reporter: - De cât timp eşti angajată?
Daiana, absolventă: - De două luni. M-a ajutat foarte mult în dezvoltare, să comunic mai mult cu oamenii.
"Cu aceşti copii lucrezi foarte bine, ei sunt un material curat, îi poţi forma aşa cum este nevoie în industria ospitalieră", a precizat Corina Macri, manager restaurant.
În toată ţara, sunt disponibile mii de posturi de ospătari, bucătari, brutari, frizeri, electromecanici sau instalatori. La fel şi locurile din şcolile profesionale. La nivel naţional, sunt 21.951 de locuri libere. Între 31 august şi 3 septembrie are loc a doua etapă de înscrieri, iar profesorii speră să atragă mulţi doritori din mediul rural, care încă nu şi-au ales un liceu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, angajatori, locuri, scoli de meserii,
Dată publicare:
30-08-2018 07:14