Salariile impresionante câştigate de absolvenţii şcolilor profesionale. Cât de uşor se angajează

Ultimul update: Joi 30 August 2018 09:29
Data publicarii: Joi 30 August 2018 07:14
Categorie: Educatie

Şcolile profesionale din toată ţara se străduiesc să îi atragă pe elevi. Le promit burse şi un loc de muncă, după absolvire.

Chiar şi aşa, mai sunt aproape 22 de mii de locuri libere, iar peste două zile începe a doua etapă de înscrieri. Profesorii mizează pe absolvenţii din mediul rural, care vor să înveţe o meserie.

În ultimii ani, multe şcoli profesionale s-au inspirat din ţările europene, ca să aibă succes. Au atras firme care să investească în viitorul elevilor încă de pe băncile şcolii. În Cluj, de pildă, două companii, una de cosmetică şi una farmaceutică, oferă lunar burse de 400 de lei celor cu rezultate bune la învăţătură. Din păcate, însă, la specializarea pentru aceste domenii, chimie industrială, s-au ocupat doar 4 locuri din 28.

"Denumirea îi sperie pe elevi, având în vedere că majoritatea celor care se înscriu în şcoala profesională, se înscriu după examenele de corigență", a transmis Lucia Pop, director Colegiul Tehnic "Ana Aslan" Cluj-Napoca.

Andreea a absolvit anul acesta școala profesională. Încă de când era elevă, a făcut practică plătită la o companie de cosmetice. Iar după ce a terminat studiile, a fost angajată pe termen lung.

"Am făcut practică în decurs de 4 ani de zile şi am fost şi bursieră. Îi un loc de muncă curat, igienic", spune Andreea.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, 70% din locurile de la şcolile profesionale sunt goale. Şi aici, elevii primesc asigurări că vor deveni angajaţi.

"Toţi aceşti elevi din învăţământul profesional beneficiază de 200 lei bursă profesională în fiecare lună. Operatorii economici le oferă locul de muncă imediat după ce au dat examenul de absolvire", a transmis Speranța Unciu, inspector şcolar pentru Învăţământul Profesional şi Tehnic ISJ Bistrița Năsăud.

Firmele de construcţii, de exemplu, caută dulgheri, tâmplari sau meşteri în prelucrarea pietrei şi spun că îi găsesc foarte greu.

"Cel mai de jos pleacă undeva de la 2.500 lei în mâna pe lună, salariu net. Un om la birou pleacă de la 1.500", a transmis Nicolae Gîlvan, proprietar firmă de construcții.

Liceele profesionale din Timişoara au adoptat aceeaşi strategie. Multe restaurante din oraş au dezvoltat parteneriate cu ele. Iar absolvenţii devin angajaţii lor.

"Am făcut practică de la liceu, am terminat cu bacul. Momentan sunt ajutor de bucătar, într-o scurtă perioadă de timp sper să ajung şi bucătar", spune George, absolvent al școlii profesionale.

Reporter: - De cât timp eşti angajată?

Daiana, absolventă: - De două luni. M-a ajutat foarte mult în dezvoltare, să comunic mai mult cu oamenii.

"Cu aceşti copii lucrezi foarte bine, ei sunt un material curat, îi poţi forma aşa cum este nevoie în industria ospitalieră", a precizat Corina Macri, manager restaurant.

În toată ţara, sunt disponibile mii de posturi de ospătari, bucătari, brutari, frizeri, electromecanici sau instalatori. La fel şi locurile din şcolile profesionale. La nivel naţional, sunt 21.951 de locuri libere. Între 31 august şi 3 septembrie are loc a doua etapă de înscrieri, iar profesorii speră să atragă mulţi doritori din mediul rural, care încă nu şi-au ales un liceu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ministerul tot va trimite în școli manualele pline de greșeli. ”Sunt foarte frumoase”
Ministerul tot va trimite în școli manualele pline de greșeli. ”Sunt foarte frumoase”
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
scoala
Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”
O familie ar trebui să dea 550 de lei/lunar pentru educația copilului, lucru aproape imposibil
Un liceu din România, printre laureaţii premiilor de excelenţă în domeniul educaţiei
Şcoala unde profesorii din România merg să înveţe, alături de elevi
Cum arată modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat Sesiunea 2019
Profesorii demonstrează, cu exemple, cât de ”absurde” sunt modelele testelor grilă
Bac
Ideea testelor grilă la examene ar putea fi retrasă. Acuzațiile profesorilor
Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională
BAC și Evaluare Națională 2019 se modifică. Testele grilă vor fi introduse în subiecte
Primarul sectorului 5, unde o şcoală a ars şi alta s-a dărâmat: "Facem lucruri bune"
Învățământul din Capitală, lăudat de oficiali, în ciuda avertismentului CE. ”Sistemul devine ce trebuie”
Matematica, predată cu ajutorul scobitorilor, legendelor și aplicațiilor: „Am eliminat momente inutile”