60 de romani alesi sa lupte cu cea mai teribila boala din sistemul de Sanatate: coruptia
Oficialii din sanatate vor sa incerce un nou "tratament", ca sa combata jaful de sute de milioane de euro din sistem. Vor infiinta un departament pentru combaterea coruptiei, departament finantat din fonduri europene.
60 de specialisti vor controla totul si vor sesiza parchetul, daca va fi cazul. Au mult de lucru, in conditiile in care jumatate dintre achizitiile publice facute de spitale nu sunt curate. Proiectul este interesant, dar trebuie sa vedem daca va reusi sa vindece de coruptie sistemul sanitar.
Pe lista problemelor pe care trebuie sa le verifice departamentul anticoruptie intra cu siguranta, aparatura medicala pe care am platit milioane de lei, dar pe care se asterne praful. Pentru aceste tranzactii, ministerul a platit comisioane uriase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un alt caz l-ar constitui si retele de 900.000 de euro prescrise pentru oameni care au murit de mult, dar si medicamente achizitionate la preturi umflate, cu miloane de euro.
Si contracte cu dedicatie, care umfla conturile " baietilor destepti" din sanatate cu milioane de lei in fiecare an, ar trebui cercetate, ca sa nu mai vorbim de "sfanta spaga" din sistemul sanitar, la care recurg, potrivit sondajelor, nu mai putin de 90% dintre romani, de teama ca medicii nu se vor uita altfel la ei.
In plus, cel mai recent raport al curtii de conturi arata ca in 195 de spitale din toata tara au fost cheltuite ilegal si nejustificat, sume colosale.
Cu toate acestea trebuie sa se lupte compartimentul pentru combaterea coruptiei, o structura nou infintata in cadrul ministerului sanatatii, la initiativa unei asociatii non guvernamentale din fonduri europene.
6 angajati ai ministerului sanatatii, alti 12 specialisti care vor fi angajati in perioada urmatoare, dar si 42 de reprezentanti din cadrul directiilor de sanatate vor face parte din acest departament.
Cum vor stopa sau, in cel mai bun caz, vor limita scurgerile din sistem ramane deocamdata o necunoscuta. Metodologia va fi aprobata in urmatoarele 5 luni. Oficialii din sanatate sunt optimisti si promit ca rezultatul va fi vizibil. Insa pesimistii le-ar spune ca boala lunga, da o moarte sigura chiar si unui proiect ambitios.
Intrebarea ar fi daca sistemul sanitar isi mai permite sa aiba incredere, atata vreme cat multe unitati sanitare nu mai au bani nici de pansamente, iar bolnavii mor cu zile, pentru ca au fost tratati cu superficialitate? Oricum, in acest proiect sunt investite 7 milioane de euro. Un milion de la stat, 6 din fonduri europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, coruptie, corp de control, sistem de sanatate,
Dată publicare:
11-04-2012 18:55