Un an de la Reforma Sanatatii: spitale inchise lasate in paragina. Nimeni nu stie cat s-a economisit
Intr-o tara plina de bolnavi, mai bine de jumatate dintre spitalele desfiintate anul trecut sunt si acum nefolosite, mai rau decat atat, se degradeaza pe zi ce trece.
Desi initial, autoritatile promiteau ca le vor transforma in camine de batrani, numai in 22 de unitati din 67 s-au si apucat de treaba.
In aprilie anul trecut, Spitalul Caritas din Capitala era evacuat. Bebelusi inveliti in cearceafuri, lauze in capot si bolnavi pe targi, cu totii erau mutati in alte institutii. Unitatea se inchidea pentru a fi transformata intr-un azil.
Abia dupa un an s-a facut un camin de batrani intr-una din cladirile fostului spital Caritas si incepand de luni, varstnicii isi pot depune dosarele pentru a prinde un loc in caminul cu 80 de paturi.
In judetul Brasov, spitalul din Sacele inchis de ministerul Sanatatii este si acum sub sigiliu. Si spitalul din Bumbesti Jiu, dotat cu aparatura de 5 milioane de lei, abia de cateva zile s-a infiintat un centru de permanenta, unde cinci medici lucreaza in schimburi.
Din cele 67 de spitale inchise, primariile au cerut fonduri pentru transformare doar pentru 22, iar in alte 16 sunt peste 850 de batrani in ingrijire. S-au infiintat numai 4 centre de sanatate, iar 3 institutii si-au castigat dreptul in instanta de a nu fi desfiintate. Dar tot raman 38 inchise.
Cu toate acestea, nicio statistica oficiala a ministerului Sanatatii sau a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu prezinta sumele economisite dupa reorganizarea spitalelor sau investitiile care s-au facut in sistemul sanitar romanesc.