Propunere pentru Legea Sanatatii: spitalele, transformate in fundatii, ca sa poata face angajari
Spitalele ar putea fi transformate in fundatii, ceea ce ar pemite managerilor sa faca angajari fara aprobarea Ministerului Sanatatii si fara restrictiile existente in prezent privind angajarea unei persoane dupa plecarea din sistem a altor sapte.
Angajarea de personal fara aprobarea Ministerului Sanatatii, utilizarea la capacitate maxima a resurselor tehnice si umane din spital prin acordarea asistentei medicale in regim privat, la cererea pacientilor si atragerea de investitii private in spitalul public sunt doar cateva dintre prevederile cuprinse in primul capitol din proiectul Legii sanatatii, postat vineri pe site-ul MS, la sectiunea Forum Reforma in Sanatate.
Primul capitol din proiectul de act normativ prevede ca activitatile organizatorice si functionale cu caracter medico-sanitar din spitalele publice si private sunt reglementate si supuse controlului Ministerului Sanatatii, iar in spitalele din subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, controlul este efectuat de MS si de structurile specializate ale acestora.
"Normele de efectuare a controlului organizatoric si functional se vor aproba prin Hotarare de Guvern. Spitalul poate furniza servicii medicale numai daca functioneaza in conditiile autorizatiei sanitare de functionare. In lipsa acesteia, activitatea spitalelor se suspenda, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii", se arata in proiect.
Colaborarea dintre spitale si institutiile de invatamant superior medical, respectiv unitatile de invatamant medical, ar urma sa se desfasoare pe baza de contract, incheiat conform metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Educatiei si Cercetarii, iar cercetarea stiintifica medicala, inclusiv studiile clinice se efectueaza exclusiv pe baza de contract de cercetare, se vor incheia intre spital si finantatorul cercetarii cu avizul conform al MS.
Initiatorii proiectului propun ca in spitale sa se poata desfasura activitati de educatie medicala continua pentru medici, asistenti medicali si alt personal, costurile acestor activitati fiind suportate de personalul beneficiar si doar in conditiile alocarilor bugetare sa poata fi suportate de catre spital.