50% dintre statiunile balneoclimaterice din Romania sunt in paragina
Renumita candva pentru statiunile de tratatment si izvoarele termale, Romania traieste acum numai din amintiri. Au fugit aproape toti turistii mancand pamantul, in conditiile in care peste 50% dintre bazele de recuperare au intrat in paragina.
Inainte de Revolutie, in statiunile din Romania se tratau oameni cu probleme cardiovasculare in Covasna, Vatra Dornei, reumatice, la Felix sau afectiuni ale tubului digestiv, la Amara.
Dupa '89, cei care au pus mana pe hoteluri fie n-au bagat un leu, fie le-au schimbat destinatia. Cine mai risca acum sa mearga la bai, nu are bani de altceva si oricum nu plateste biletul integral.
Avem 40 de statiuni balneoclimaterice in Romania si resurse pentru 200. Din pacate si cele inca deschise arata de parca ar fi bantuite.
Sarata Monteoru din Buzau era in trecut unul dintre cele mai cautate centre de tratament balnear din tara. Acum insa putini mai vin in zona sa isi vindece bolile. Multe dintre hoteluri sunt adevarate ruine, iar turistii fug de ele. Din pacate, nu prea au unde. 90% dintre centrele de tratament din tara sunt in aceeasi situatie.
Autoritatile din sanatate si turism vor sa schimbe lucrurile. Cer o lege prin care proprietarii bazelor de tratament sa fie obligati sa le modernizeze in urmatorii 10 ani si sa angajeze numai personal medical calificat.
Romania reprezinta o treime din potentialul balneoclimateric al Europei, in special pe ape termale.