50 de ani de căsnicie, sărbătoriți cu fast de peste 500 de cupluri din Iași. Secretele mariajelor trainice
S-au văzut, s-au îndrăgostit și își mai spun "te iubesc" chiar și în ziua de azi. Este vorba de 500 de cupluri din Iași, care au serbat peste 50 de ani de căsnicie, pe ritmuri de dans și voie bună.
Desigur, nu le-a fost mereu ușor, soarta i-a pus la încercare, dar au găsit curajul și încrederea că numai împreună pot duce o viață frumoasă.
500 de cupluri de pensionari s-au adunat în Parcul Expoziției din Iași, duminică dimineață, pentru a sărbători Ziua Familiei. Cuplurile longevive, cu cel puțin 50 de ani de căsnicie, și-au spus secretele și și-au reamintit clipele frumoase ale tinereții. Margareta are 72 de ani, iar soțul ei, Constantin, e cu 2 ani mai mare. S-au căsătorit în urmă cu 51 de ani, iar astăzi încă se mai țin de mână când merg pe stradă.
Margareta Adumitroaie, pensionara: "În '70 ne-am cunoscut și în '71 ne-am căsătorit. Ne-a fost foarte bine, o viață frumoasă, avem 2 copii"
"-Reporter: Mai țineti minte cand i-ati facut doamnei prima declaratie de dragoste?
-Constantin Adumitroaie: Da, în '70, in luna iulie, la teiul lui Eminescu. Ce poate fi mai frumos decât la Grădina Copou din Iași, într-o zi frumoasă de vară.
-Reporter: Ati stiut din prima clipă că doamna este aleasa inimii?
-Constantin Adumitroaie: Da, întrunea toate condițiile impuse de mine, foarte severe."
În urmă cu mai puțin de 2 luni, Elena și Valentin au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Elena Crețu, pensionară: „Trebuie sa facem compromisuri unul față de celălalt, să ne asumăm greșelile, să depășim tot ce este mai greu. (Cum ați trecut peste micile certuri cu soțul? Unul cedează.”
Valentin Crețu, pensionar: "Ne cunoașteam demult, de cand ea era în clasa a 5, eu eram un pic mai mărișor. Cuvântul să fie cuvânt, că asta foarte mult contează în viata, cuvântul, când ai spus o vorbă, vorbă să rămână."
Cuplurile de pensionari au fost premiate cu câte 500 de lei fiecare, bani alocați din bugetul local. Cei mai norocoși au primit și verighete din aur și produse farmaceutice, în urma unei tombole.
Mihai Chirica, primarul Iașiului: "Rămâne familia cea mai frumoasă creație dintre bărbat și femeie și trebuie să o sprijinim, trebuie să o promovăm și să încercăm să îi aducem cât mai mult alături de comunitate, ca exemple în ceea ce înseamnă statornicia.
După festivitatea de premiere, pensionarii au dansat pe ritmuri populare, în parcul Expoziției, din dealul Copoului.