3 sferturi dintre gropile de gunoi din Romania nu respecta normele europene
Aproape trei sferturi dintre gropile de gunoi care exista in acest moment ar trebui inchise pana la jumatatea lunii. Asta inseamna ca autoritatile locale au la dispozitie zece zile sa amenajeze sute de gropi ecologice.
E greu de crezut insa ca vor reusi sa faca in zece zile ce n-au facut in zece ani.
Primaria comunei Bod din judetul Brasov se poate lauda ca a rezolvat problema, chiar daca va plati mai mult. Nu a construit o alta groapa ecologica, dar a facut o intelegere cu o firma de salubritate care vine de la 25 de kilometri ca sa ridice gunoiul. Firma respectiva duce gunoiul la o groapa ecologica, asa ca primaria nu va fi deranjata si amendata de Garda de Mediu.
O groapa ecologica ar trebui sa aiba o geomembrana, adica un strat de plastic asternut pe fundul gropii, iar lichidul din gunoi, numit levigat, ar trebui colectat prin conducte. Si pentru colectarea biogazului sunt trase tevi speciale.
Doar 23 de astfel de gropi exista in Romania. Restul de pana la 264 trebuie inchise pana pe 16 iulie.
Una peste alta, localitatile cu gropi neecologice ar putea sa-si rezolve problemele simplu: isi colecteaza selectiv gunoiul. Exista firme straine care il ridica aproape gratuit.
Lipsa gropilor ecologice nu doar distruge mediul, dar ne va costa. Statul Roman ar putea fi penalizat de Uniunea Europeana si cu 200.000 euro pe zi.