3 milioane de romani in 2010 la Urgente. Un sfert aveau afectiuni minore
Un sfert dintre romanii care aglomereaza urgentele se vaita de fapt fara motiv. Au afectiuni minore si doar ii incurca pe doctori. Nu sunt putini si doar anul trecut au fost consultati in garda cam 3 milioane de persoane.
Practic, doctorii de la Urgenta sunt obligati sa-i consulte pe toti. Irosesc astfel timp, dar si resurse financiare pe ecografii, tomograf si medicamente. Grav este ca in tot acest timp asteapta oameni cu probleme seriose.
De exemplu, la Camera de Garda a Spitalului Judetean din Cluj, in primele doua luni ale anului, din aproape 6.000 de cazuri sosite, 2.500 nu reprezentau o prioritate. Practic, sunt cei care fie nu au incredere in doctorul de familie, fie vor sa afle repede daca au sau nu o boala serioasa.
La Braila, in jur de 70% dintre cazurile care ajung la spital intr-un an nu sunt, de fapt, urgente. Astfel, cei din garda sunt asaltati de pacienti cu boli inchipuite. Povestea se repeta si la Timisoara.
Practic, intreg sistemul este plin de hibe. In primul rand, autoritatile inca nu au reusit sa ii convinga pe oameni ca nu pot ocoli institutia doctorului de familie. Este insa destul de greu daca ne gandim ca pentru o programare trebuie sa astepte cateva zile. Asa ca majoritatea prefera sa scurteze traseul. Situatia este general valabila in toata tara.