Sanatate la 15°. Pacientii unui spital din Eforie dardaie in saloane

25-02-2011 12:57


Problemele sistemului sanitar din Romania nu te pot lasa rece, chiar daca la Eforie, de exemplu, se traduc printr-un frig cumplit. Pacientii internati la Spitalul de Ortopedie din localitate dardaie in saloane, unde nu sunt mai mult de 15°.

Chiar daca si-au adus radiatoare de acasa, nu le pot folosi la capacitate maxima pentru ca sistemul electric din cladire mai are putin si cedeaza.

Sistemului de incalzire din spital dateaza din anii '60. Lipsa sau cantitatile insuficiente de combustibil forteaza conducerea spitalului sa opreasca incalzirea mai multe ore pe zi. Astfel, se furnizeaza agent termic doar cate doua ore dimineata si seara, chiar si atunci cand temperaturile au scazut in timpul noptii si pana la -10° C.

Medicii au acceptat ca pacientii sa-si aduca de acasa radiatoare si calorifere electrice, insa, dupa ora 22, bolnavii trebuie sa le opreasca din cauza sistemului electric care este la randul lui foarte vechi si nu rezista cu toate in priza.

Pentru ca in saloane sa fie o caldura constanta, de 23-24° C, spitalul ar avea nevoie lunar de aproape 30 de tone de pacura, care costa nu mai putin 100.000 de lei. Pe hartie, banii necesari incalzirii, care reprezinta 50% din bugetul calculat fara salarii, exista.

Problemele apar din cauza avariilor dese care consuma foarte multa pacura. Cu un ochi pe termometru si cu celalalt la viscolul de afara pacientii n-au alta solutie decat sa astepte ziua externarii.

VIDEO PROTVPLUS.RO